Vandaag richt ik de schijnwerpers op één van de supergroepen van Motown, die in Nederland amper een hit heeft gescoord: The Miracles, of, zoals ze ook bekend stonden: Smokey Robinson & The Miracles. De groep werd in 1955 in Detroit opgericht; ze stonden toen bekend als The Five Chimes. In 1956 veranderen ze hun naam in The Matadors, waarnaar in 1958 uiteindelijk The Miracles (bijna) als definitieve naam voor de groep werd aangewezen. Ik zeg bijna, omdat de groep tussen 1966 en 1972 bekend stond als Smokey Robinson & The Miracles.

Net zoals de naam, veranderde de groep ook geregeld van samenstelling. De meest constante samenstelling van de groep was tussen 1958 en 1972: Smokey Robinson, Ronnie White, Pete Moore, Bobby Rogers, Claudette Robinson (Claudette en Smokey trouwden in 1959) en Marv Tarplin. In deze periode behaalden ze ook hun grootste successen. Hierna is de groep nog in verschillende samenstellingen tot en met 2011 actief geweest.

In Nederland scoorde de groep één grote hit: met het prachtige The Tears Of A Clown. Het kon zelfs het Nederlandse publiek wel bekoren, het stond tweemaal in de Top 2000. In de Verenigde Staten werd het opgenomen in het National Recording Registry. Samen met You Really Got A Hold on Me, Shop Around en Tracks Of My Tears is het nummer ook opgenomen in de Grammy Hall Of Fame. Verder zijn You Really Got A Hold On Me, Going To A Go-Go, Shop Around en Tracks of My Tears opgenomen in de Rock And Roll Hall Of Fame. Het album Going To A Go-Go wordt beschouwd als één van de beste albums aller tijden. Het is een kleine greep uit de waardering die The Miracles hebben gekregen. Het mag dan ook geen verrassing heten dat de groep wordt beschouwd als één van de meest belangrijke en invloedrijke groepen van de pop, rock & roll en R&B muziek.

The Miracles scoorden maar liefst 26 top 10 hits in de Billboard R&B singles charts en 16 hits behaalden de Billboard Hot 100 top 20. Daarnaast zijn ze  de meest gecoverde Motown-groep allert ijden. Een greep uit hun prachtige werk, behalve de bovengenoemde nummers: Way Over There, I’ll Try Something New, (Come ‘Round Here) I’m The One You Need, The Love I Saw In You Was Just A Mirage, More Love, My Girl Has Gone, My Love Is Your Love (Forever), What’s So Good About Goodbye en I Second That Emotion. Verschillende leden van The Miracles hebben naast hun werk ook nummers geschreven en geproduceerd voor andere groepen van Motown.

Voor deze bijdrage heb ik gekozen voor een nummer dat op het derde studioalbum van The Miracles staat: I’ll Try Something New. Het album werd uitgebracht in 1962, Motown noemde zich toen nog Tamla. If Your Mother Only Knew, de B-kant van Way Over There, is voor mij het verborgen pareltje van dit album. Het nummer is geschreven door Smokey Robinson en Mickey Stevenson. De songtekst spreekt voor zich, de verteller van het nummer probeert de niet-onder de indruk zijnde moeder van zijn vriendin te overtuigen wat hij voor haar voelt.

Smokey’s vocalen zijn prachtig, zijn geweldige falsetto gaat door het dak en de samenzang met de andere Miracles is zeer mooi. Kippenvel krijg je van het gevoel dat Smokey in deze geweldige soulplaat stopt: Oh, baby, baby, I’m sure that if she knew, how much I really cared for you, she’d say: “my son I’m going to give her to you.

Het schitterende gitaarwerk maakt het nummer helemaal af. Dit nummer is natuurlijk veel te goed om slechts een B-kantje te zijn en als het in de Verenigde Staten niet verder dan een B-kantje kwam, ligt het in Nederland al helemaal verstopt. Ik hoop dat de plaat door deze bijdrage goed is afgestoft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.