Het is allesbehalve cool om te sterven als je een dertiger bent. Dat was iets wat Justin Townes Earle eens gezegd heeft. Hij zei dit op een moment toen hij dacht dat hij het zou gaan redden, dat hij niet vroegtijdig van zijn demonen en de drugs zou gaan verliezen  Afgelopen zaterdag echter overleed hij op 38-jarige leeftijd.

Het bericht van zijn overlijden werd afgelopen zondag door zijn familie op Facebook gedeeld. Justin Townes Earle – of JTE, zoals hij door zijn fans wordt genoemd – was een uitermate goede roots singer-songwriter. Vanaf 2007 heeft hij in totaal acht albums uitgebracht. Zijn laatste album, het vorig jaar verschenen The Saint Of Lost Causes, werd – wederom – zeer goed ontvangen. Het was een beloftevol teken dat hij er nog steeds was en dat hij goed op dreef was.

JTE stond zogezegd bekend om zijn regelmatig terugkerende verslavingsproblematiek, die al in zijn tienerjaren was begonnen. Hij was al te vaak ternauwernood aan de dood ontsnapt en regelmatig moest hij zich terug knokken om weer clean te worden. De muziek lijkt hier niet onder geleden te hebben. Kwalitatief gezien kon hij op z’n beste momenten wedijveren met de roots-legende die ook Earle heet, zijn vader Steve Earle. Let wel, Steve Earle was geen modelvader voor Justin Townes. Zijn ouders waren al gescheiden toen hij een peuter was, en hij groeide op bij zijn moeder.

Niet alleen was JTE de zoon van. Ook ontkwam je er niet aan hem te vergelijken met een andere legendarische singer-songwriter. Dat kwam door zijn tweede voornaam. Zijn vader was namelijk uitermate goed bevriend met Townes Van Zandt en was van plan zijn oudste zoon naar hem te vernoemen. Moederlief stak daar voor een gedeelte een stokje voor, door ook de naam Justin naar voren te schuiven. Wat minder bekend is is dat dit ook een muzikale vernoeming was, echter een niet zo voor de hand liggende. Waarschijnlijk was zijn moeder fan van Justin Maynard, de gitarist van The Moody Blues. Zij heeft in ieder geval verklaard dat daar de naam Justin vandaan kwam.

Het is haast als een tragische erfenis als je Justin Townes Earle heet. Muzikaal zul je altijd worden vergelijken, maar dat niet alleen. Steve Earle heeft ook zo zijn eigen verslavingsproblematiek gehad, en Townes Van Zandt stierf op 52-jarige leeftijd na een leven vol demonen, drank en drugs. Ook op dat vlak zijn er dus raakvlakken. Desondanks vond JTE altijd wel de kracht om goed te presteren als muzikant, en kent zijn repertoire meer dan genoeg juweeltjes.

Ook zijn privé-leven kende goede momenten. In 2013 trouwde hij, en in 2017 werd hij vader van een dochtertje. Des te treurig nu om te realiseren dat het hem dus niet was gegund zijn tragische erfenis uiteindelijk van zich af te schudden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.