De zomer van 2020 is anders dan alle voorafgaande (en hopelijk alle toekomstige). Reizen kan slechts beperkt en vakantie vieren kan uitsluitend met enige restricties. Nederland is weer ‘hot’ en naar alle waarschijnlijkheid ook de temperatuur in de maanden juli en augustus. Daarom hebben we dit jaar voor het thema Oost West Thuis Best gekozen en bloggen we elke dag over een ondergewaardeerd lied met een knipoog naar de eigen stede of omgeving.

Eindelijk! Ik was tien jaar. En dus mocht ik… op NS tienertoer! Maar… niet alleen, dat vonden mijn ouders niet zo’n goed idee. Gelukkig had ik een grote neef die mij uit de brand hielp. Een aantal jaren ouder, verantwoordelijk genoeg en óók nog bereid om zijn jongere familielid op sleeptouw te nemen. Vier dagen reizen, in maximaal tien dagen tijd. Naar Oma 1 in Drente. Twee nachtjes slapen en dan naar Oma 2 in Den Haag. Van daaruit een dagje Efteling, diezelfde dag terug en dan langzaam weer richting huis. En dat allemaal per trein. Een heel avontuur!

Het ging allemaal goed. Oké, niet álles. Tijdens een bezoek aan De Efteling werd het tasje dat om mijn nek hing, gestolen. Geen idee hoe de dief dat destijds voor elkaar kreeg maar na het bezoeken van een van de attracties was het opeens verdwenen. Samen met de 70 gulden die erin zat. Een harde confrontatie met een wereld die toch niet altijd zo vriendelijk bleek te zijn als dat ik mij als jochie van tien had voorgesteld.

Desondanks kijk ik er nog altijd met veel plezier op terug. En als je, net zoals ik, maar zelden met de trein reist, is het elke keer toch ook weer magisch om met zo’n snelheid overal tussendoor te zoeven. Een gevoel dat ik terug hoorde in Jim Croce‘s Railroad Song. In goed gezelschap, je onderweg verwonderend over alles wat door je beeld schiet. De landerijen waar de boeren druk zijn met de oogst, de ‘diner’ waar de gasten op het terras hun biertje achterover tikken.

Maar óók een nummer over verloren jeugddromen. De stoomlocomotief die het kolenstadje uitrijdt na het fluitje van de machinist, terwijl de remmer nog even zwaait naar dat jongetje dat naast de treinrails zit. Het is er niet meer. Gelukkig heb je dan altijd je herinneringen nog.

Now the mountains are silent
And the railroads are gone
And the coal towns no longer hear the miners at dawn
But the train whistle shrills out her memories to me
While the thunderclouds roll out of East Tennessee

Volg ons op Spotify:

Niet op Spotify:
The Reuters – Song 19 (Break Out)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.