De zomer van 2020 is anders dan alle voorafgaande (en hopelijk alle toekomstige). Reizen kan slechts beperkt en vakantie vieren kan uitsluitend met enige restricties. Nederland is weer ‘hot’ en naar alle waarschijnlijkheid ook de temperatuur in de maanden juli en augustus. Daarom hebben we dit jaar voor het thema Oost West Thuis Best gekozen en bloggen we elke dag over een ondergewaardeerd lied met een knipoog naar de eigen stede of omgeving.

Powerplay is een stukje Hollands Glorie die we veel te weinig horen op de radio. Ze hebben weliswaar geen écht grote hits gehad, maar waren wel degelijk een blijvende factor in de Nederlandse popmuziek. Een aantal albums werden zeer goed ontvangen en ook redelijk verkocht. Daarnaast werd deze band ook van vaste waarde in programma’s met live muziek, zoals Countdown Cafe en Los Vast. Hoewel ik nooit zo’n voorstander ben om muziek meteen in een genre te stoppen, vind ik Powerplay een typische ‘powerpop’ band en misschien word ik daar ook wel als vanzelf door geassocieerd vanwege de bandnaam.

Jan van der Meij is de constante factor binnen Powerplay. Hij kwam van een andere legendarische Nederlandse band Vitesse, waar ook Herman Brood zijn kunsten heeft laten horen en zien. Net zoals Vitesse heeft ook Powerplay veel samenstellingen gehad. Of dat vanwege ‘gedoe’ in de band was, vermeldt de geschiedenis niet, maar ik kan het me zomaar voorstellen. Hoe het ook zij, Van der Meij waarborgde een constante kwaliteit binnen Powerplay. Mooie Beatlelesque muziek bepaalde deze kwaliteit en deze invloed heeft hij nooit onder stoelen of banken gestoken. Sterker nog; Van der Meij is tevens één van de pijlers in de Beatles-tribute band The Analogues.

Powerplay kennen we vooral uit de jaren ’80, met voortgang in de jaren ’90 en dan wordt het een tijd stil. Na deze stilte verschijnt in 2002 het album Welcome Home die naast een aantal nieuwe nummers, ook akoestische klassiekers kent. De titelsong van het album is misschien tekstueel wat voorspelbaar, maar juist dat geeft het fijne, warme gevoel van herkenning. Alles in dit nummer heb je misschien al eens gehoord en daarom voelt het als ‘thuis’. Je hebt als het ware bergen beklommen en zeeën overwonnen en komt ieder keer weer terug bij de basis….. Welcome Home!

Volg ons op Spotify:

Niet op Spotify:
The Reuters – Song 19 (Break Out)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.