De zomer van 2020 is anders dan alle voorafgaande (en hopelijk alle toekomstige). Reizen kan slechts beperkt en vakantie vieren kan uitsluitend met enige restricties. Nederland is weer ‘hot’ en naar alle waarschijnlijkheid ook de temperatuur in de maanden juli en augustus. Daarom hebben we dit jaar voor het thema Oost West Thuis Best gekozen en bloggen we elke dag over een ondergewaardeerd lied met een knipoog naar de eigen stede of omgeving.

Ik ga graag op vakantie. En niet steeds naar dezelfde plek, maar steeds andere landen, gebieden en plaatsen bezoeken. En niet alleen dat: op vakantie kom je ook even los van werk of andere zaken waar je door het jaar heen zo druk mee kunt zijn.  Het gaat er niet eens om of dit ver is of dichtbij. Een andere omgeving helpt om even los te komen van alles. En dat dit in 2020 door Covid-19 wellicht ook weer anders loopt dan gepland is jammer, maar even afstand nemen van de dagelijkse dingen kan wellicht ook wel dichter bij huis. Nederland is tenslotte ook mooi. Van Zeeland tot aan Friesland, of Limburg tot aan Terschelling.

Daarnaast kan thuis ook gewoon een rustpunt zijn  Het genieten van thuis zijn komt naar voren in het nummer waar ik het over wil hebben.

It feels like home to me
It feels like home to me
Feels like I’m all the way back where I belong

Ik denk niet dat de schrijver het hier heeft over het nemen van vakantie, maar hij refereert hier wel aan huis of thuiskomen. Een warm bad, ook een plek van afstand nemen en genieten. Het is een liefdesliedje wat het gevoel van ‘verliefdheid’ en  houden van’ koppelt aan het thuisgevoel.

De schrijver is Randy Newman. En Randy Newman gaat stiekem al mijn hele leven met mij mee. Niet dat ik van al zijn werk hou, zeker niet. Maar mijn vader had naast heel veel klassieke elpee’s ook een paar pop-albums in zijn platenkast staan en die hadden mijn aandacht als tiener meer dan die klassieke orkesten. Een atypische plaat (voor mijn vader dan) was een elpee van Randy Newman. Little Criminals was dit met bijvoorbeeld het nummer Short People. Omdat ik nog maar net een platenspeler had en weinig platen, was dit natuurlijk de ideale manier om eens wat anders te draaien. Randy Newman maakte echter toen nog geen hele grote indruk op mij.

Eind 60’er jaren debuteerde singer  ongwriter Newman met een titelloos album. Zijn gevoel voor schrijven viel direct op en zijn nummers werden vanaf het begin gecoverd door vele bekende artiesten. Al in 1970 maakte Harry Nillson een heel album met covers van Randy Newman en de daaropvolgende albums haalden ook de Amerikaanse hitlijsten.

In Nederland is hij nooit echt populair geworden. Slechts twee kleine Top 40 hits en in de Top 2000 heeft hij in de beginjaren een paar keer gestaan, maar dat is het dan. Zijn albums deden het iets beter, maar hij heeft nooit hier de populariteit gehad die hij in Amerika wel had. Zijn prijzenkast is daar goed gevuld geraakt, waaronder zeven Grammy’s. De schrijfstijl van Newman is bijzonder. Soms ronduit satirisch, soms klein en mooi, maar altijd ‘to the point’, direct en in combinatie met zijn stemgeluid vaak raak.

Vanaf de 90’er jaren legt Newman zich ook toe op het schrijven van filmmuziek en daar komt ook het nummer Feels Like  Home vandaan. Hij schreef zijn eigen musical over Faust en in die musical op het bijbehorende album deden niet de minste artiesten mee: Don Henley, Elton John, Linda Ronstadt, James Taylor en Bonnie Raitt en de laatste zong Feels Like Home.  Het is een klein liefdesliedje wat tussen de thematiek van Faust breekbaar overkomt.

If you knew how lonely my life has been
And how long I’ve been so alone
If you knew how I wanted someone to come along
And change my life the way you’ve done

It feels like home to me
It feels like home to me
It feels like I’m all the way back where

Bonnie Raitt is echter niet de enige die het nummer opneemt. Waar de versie van Bonnie Raitt enigszins vlak klinkt (evenals een latere opname van Chantal Kreviazuk), weet Linda Ronstadt in 1995 wel het verschil te maken en een versie op te nemen zoals alleen Linda dit kan.

Maar we moeten toch nog tot 2008 wachten totdat Randy Newman zelf ook een versie opneemt van dit nummer. En dan blijkt toch wel dat de schrijver die zelf het nummer ook zingt echt het verschil maakt. Hier voel je echt het nummer binnenkomen, Een liefdesliedje zoals het hoort te wezen. Waar het liedje in de andere uitvoeringen droevig klinkt en blijft, zit er in de uitvoering van Newman echt optimisme. En zo krijgt dit nummer eindelijk de uitvoering die het nodig heeft. En hoe kan het dan ook anders komen van de man die het zelfs geschreven heeft.

Volg ons op Spotify:

Niet op Spotify:
The Reuters – Song 19 (Break Out)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.