De zomer van 2020 is anders dan alle voorafgaande (en hopelijk alle toekomstige). Reizen kan slechts beperkt en vakantie vieren kan uitsluitend met enige restricties. Nederland is weer ‘hot’ en naar alle waarschijnlijkheid ook de temperatuur in de maanden juli en augustus. Daarom hebben we dit jaar voor het thema Oost West Thuis Best gekozen en bloggen we elke dag over een ondergewaardeerd lied met een knipoog naar de eigen stede of omgeving.

Even een disclaimer om mee te beginnen. Ik heb echt helemaal niks met Coldplay. Trouble vind ik wel een goed nummer, maar verder…. Echt niet mijn ding…En Yeezy… Tja. Kanye is de laatste 7-8 jaar redelijk het padje af. Is het een klap van de molen, is het zijn vermeende borderline stoornis, is het marketing, of meent hij echt dat hij zelf president kan worden? Geen idee. Ik vind de huidige Kanye niks, maar muzikaal had ik hem in de zeroes echt hoog zitten. College Drop Out, Late Registration, Graduation, ook My Beautiful Dark Twisted Ffantasy, allemaal zeer de moeite waard en bij vlagen monumentaal. En toen moest Watch The Throne met Jay-Z nog komen!

Maar goed, voor een blog op ondergewaardeerde liedjes is een nummer met twee muzikale multimiljonairs en 180 miljoen streams op alleen Spotify wellicht wat vergezocht om een lofzang op te houden. Desalniettemin, toch even een blog, waarvoor ik terug moet gaan naar het jaar 2008 toen ik een vakantie in Californië vierde en aansluitend een congres zou bezoeken in Chicago. Californië was geweldig. In San Diego en San Jose bezochten we vrienden en na een tour met de auto pakten we vanaf San Francisco (Emeryville) de trein richting Chicago (raad ik iedereen aan een keer te doen overigens): 60 uur onthaasting en 3500 kilometer dwars door zeven staten en aankomen in een stad die je gevoelsmatig helemaal ligt. Het was hoogzomer, we hadden een hotel om de hoek bij Lake Michigan, er waren erg leuke mensen op het congres en de stad had een geweldige vibe: met kunst in de straten, vrij toegankelijke live uitvoeringen van klassieke composities in Millennium Park en een zomer die al een vibe liet aanzien van een mogelijke eerste zwarte president uit nota bene die stad.

En dat jaar kwam dus ook Homecoming uit. Ye bezingt zijn gepersonifieerde gevoelens voor de stad alsof het zijn geliefde is en ik snap hem wel. Want als hij rapt:

And when I grew up, she showed me how to go downtown
In the nighttime, her face lit up, so astoundin’
I told her in my heart is where she’ll always be

Klinkt dat voor mij als wat ik voel bij ‘mijn’ Utrecht en wat ik ook ben gaan voelen voor Chicago. Desalniettemin leverde dit voor mij op dat ik een benevelde hang had om daar naartoe te gaan. Naar een stad waar je alleen de geromantiseerde toeristische perks van gezien hebt, maar toch een onbedwingbare behoefte bij voelt naartoe te gaan. Als een vakantieliefde die je alleen door een roze bril bezien kan, omdat je haar te kort gekend hebt om ook de mindere eigenschappen te leren kennen. Ik heb er zelfs even mee geflirt door middel van een onderzoeksvoorstel naar toe te gaan, maar uiteindelijk heb ik dat niet verder uitgewerkt. En eigenlijk is dat ook wel logisch en symbolisch, want voor mij is mijn homecoming na een trip in het buitenland in Utrecht zo ongeveer het mooiste wat er is.

In de tussentijd kan ik af en toe luisteren naar deze lofzang op een verre stad, waarvan ik moet bekennen dat zelfs mijn lof voor het nummer wellicht wat geromantiseerd is. Ik laat maar even buiten beschouwing dat de eerste tekenen van de huizencrisis zich toen al aandienden, het de murder capital van de V.S. is (dixit Kanye in Murder To Excellence) en ik vanwege sneakers bij een club geweigerd werd (maar niet nadat de uitsmijter zei: but I love your Asics though). Ach wat maakt het ook uit. Sommige liefdes zijn niet rationeel en moet je niet willen verklaren.

Volg ons op Spotify:

Niet op Spotify:
The Reuters – Song 19 (Break Out)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.