Wake up everybody no more sleepin’ in bed
No more backward thinkin’ time for thinkin’ ahead
The world has changed so very much
From what it used to be

Alhoewel we momenteel andere zorgen hebben dan verkiezingen in het algemeen moeten we de realiteit niet uit het oog verliezen, want zit de wereld te wachten op nog vier jaar Trump? En op kleinere schaal vier extra jaren voor Rutte? Ik begrijp niet dat het merendeel van de bevolking hem als sterke man in deze crisis ziet, want Nederland was toch voorbereid? Kamervragen werden enig sinds geïrriteerd afgewimpeld. En toch bleken er veel te weinig tests beschikbaar, een schrikbarend tekort aan mondkapjes en niet te vergeten een tot op het bot uitgeklede gezondheidszorg onder elf jaar Rutte. We hadden met SARS toch al een waarschuwing gekregen?!? Regeren is toch vooruit zien? In het verlengde hiervan is het inmiddels ook wel duidelijk dat de E.U. een mislukt geldverslindend experiment is, want de 55.000 EU-ambtenaren in Brussel zijn dodelijk stil en de chaos regeert. Ieder voor zich. Of toch niet, want Timmermans roept dat zijn geldverslindende groene deal doorgang moet vinden en de ambassadeurs van Duitsland en Frankrijk stellen dat Nederland solidair moet zijn. Vooral het laatste land heeft natuurlijk recht van spreken met hun doorlopende budgetaire overschrijdingen, gebrek aan interne hervormingen, het uitblijven van een realistische verhoging van de pensioenleeftijd en hun stelselmatige dwarsliggerij waaronder het vasthouden aan de  wekelijkse verhuizing van en naar Straatsburg.

Wake up all the doctors make the ol’ people well
They’re the ones who suffer an’ who catch all the hell
But they don’t have so very long before the Judgment Day
So won’tcha make them happy before they pass away

Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor pruimenmondje Trump, die als een pseudo-Poetin de volledige macht naar zich toe probeert te trekken en mensen ontslaat zodra die een afwijkende mening hebben. Tot twee keer toe ging meneer liever golfen dan een briefing van zijn staff over het corona-virus aan te horen. En toen bleek dat het minimaliseren van de gevolgen niet de oplossing was (het probleem ging niet uit zichzelf weg) ging de beschuldigende vinger naar de W.H.O., China en Europa. Niemand had zien deze pandemie zien aankomen. Het zal als een wonder ineens verdwijnen. We hebben tests genoeg. Maar toen hij zijn blik van de golfbal oprichtte was februari voorbij en regende het zieken en doden in de V.S., maar volgens eigen zeggen wist hij dat al lang. Een vaccin zal binnen een paar weken voor allen beschikbaar zijn. We zijn goed voorbereid (hé, waar heb ik dat eerder gehoord?). Anders dan Nederland besloot de V.S. tot ouderwetse kaping van mondkapjes en apparatuur over te gaan, maar wel voor de centrale overheid en niet voor de individuele staten of steden. Sterker, hij snapt niet waarom ze in New York nu 300.000 mondkapjes nodig hebben in plaats van 10.000. En om later als de grote sterke president bewierookt te kunnen worden stelt hij dat er waarschijnlijk 200.000 Amerikanen aan het virus zullen overlijden, zodat wanneer het lager uitvalt het door zijn leiderschap komt. In het gemak vergeet hij dat er maandelijks een miljoen werkelozen bijkomen bovenop het toch al forse aantal van 10 miljoen (en dat was in tijden van economische groei). Het Amerikaanse systeem wordt momenteel genadeloos gefileerd, want het virus verspreidt zich doordat mensen het zich niet kunnen veroorloven niet naar hun werk te gaan. Een dagje afwezig en je ligt eruit zonder een uitkering of ziektekostenverzekering. Afijn, to be continued

The world won’t get no better if we just let it be
The world won’t get no better we gotta change it yeah, just you and me

In 1975 kwamen Harold Melvin & The Blue Notes met hun nieuwe album Wake Up Everybody en het titellied haalde de toppositie in de R&B lijst en een 12de plek in de Billboard Hot 100. Een oproep om tegen de armoede te vechten.

https://www.youtube.com/watch?v=7pspeIJS7XQ

In de aanloop van de presidentsverkiezingen in 2004 (Bush versus Kerry) maken onder andere Akon, Babyface, Brandy, Faith Evans, Jamie Foxx, Mary J. Blige, Missy Elliott, Monica en Wyclef Jean een remake als oproep voor de jongeren om vooral te gaan stemmen. Helaas bleek het niet het gewenste resultaat op te leveren, want dankzij een uiterst smerige campagne van de Republikeinen en met een beetje hulp van broertje Jeb in Florida mocht Bush nog vier jaar zijn vriendjes aan de macht houden. Zo werd drie keer onderscheiden Vietnam-veteraan Kerry beticht op oneerlijke wijze aan de medailles te zijn gekomen, terwijl zowel Bush als Cheney de dienstplicht meerdere malen ontdoken hadden.

In 2010 besluiten John Legend en The Roots de handen ineen te slaan en maken een politiek geëngageerd album, geïnspireerd op de verkiezingen van 2008 waar Barack Obama tot president gekozen werd. Een album vol met soulcovers uit de 60’er en 70’er jaren over sociale thema’s. Het zou volkomen terecht een Grammy winnen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.