Een tegelwijsheid stelt dat musici per drie omvallen. Indien dit correct is zal het overlijden van John Prine gisteren de laatste in de ‘serie’ zijn (na Adam Schlesinger en Bill Withers). Maar gezien het coronavirus sluit ik niet uit dat er met deze regel gebroken gaat worden, helaas.

John Prine zal geen algemeen bekende naam zijn, maar toch is deze country-folk-singer-songwriter een belangrijke componist in de hedendaagse populaire muziek. Zo zijn Sam Stone, Angel From Montgomery, Speed Of The Sound Of Loneliness, Paradise en Hello In There van zijn hand. Hij is elf keer voor een Grammy genomineerd en won deze twee maal. Grootheden Bob Dylan en Roger Waters noemen hem een grote inspiratiebron. De laatste zet hem op dezelfde hoogte als John Lennon en Neil Young. Johnny Cash stelde dat hij zelden naar muziek luistert, maar wanneer hij wil gaan componeren John Prine opzet.

In 1970 werd hij ontdekt door Kris Kristofferson en een jaar later maakte hij zijn epische debuutalbum en heeft sindsdien nog 17 studioalbums afgeleverd. Alhoewel anderen grote hits met zijn composities hadden heeft hijzelf nooit een single-hit gehad. Zijn laatste vier albums werden echter verkoopsuccessen, waarbij The Tree Of Forgiveness uit 2018 zijn meest succesvolle maar zwanenzang zou blijken te zijn.

In 1988 wordt bij hem plaveiselcelcarcinoom in de nek geconstateerd; een kwaadaardige aandoening waarbij een gedeelte van zijn nek weggesneden moest worden gevolgd door bestraling. De operatie sneed een aantal zenuwen in zijn tong door en de bestraling beschadigde zijn speekselklieren. Het duurde een jaar voordat hij weer kon zingen, maar zijn stem was veranderd. In 2013 kreeg hij longkanker en moest een deel van zijn longen verwijderd worden.

Op 19 maart bleek dat Prine het coronavirus opgelopen had en een paar dagen later moest hij opgenomen worden. Een longontsteking bleek de genadeklap en hij overleed op 73 jarige leeftijd in het ziekenhuis.

Ik heb (natuurlijk) gekozen voor een track van zijn debuutalbum. Sam Stone heette officieel Great Society Conflict Veteran’s Blues en gaat over een Vietnam-veteraan die aan een overdosis overlijdt.

There’s a hole in daddy’s arm, where all the money goes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.