Als de meest recente nieuwsberichten van een band gaan over het afscheren van de kenmerkende dreadlocks van de frontman, dan weet je het wel: er is geen muzikaal nieuws over de band te melden, want het is al een tijdje stil rond Counting Crows. Erg stil. Na het bejubelde debuutalbum August And Everything After bracht de band elke 2 à 3 jaar wel een nieuw album uit. Niet alle albums werden unaniem enthousiast ontvangen door de beroepscritici, desondanks heeft de band altijd een trouwe schare fans in Nederland weten te behouden.

Maar sinds 2014 lijkt de muzikale productie van Adam Duritz en zijn bandgenoten op te drogen. Afgelopen jaar werd het 26 jaar oude nummer August And Everything After uitgebracht. En inderdaad, dat is het titelnummer dat uiteindelijk niet op het album uit 1993 is terechtgekomen. Maar voor de rest teert de band op haar eerdere werk.

En dat is jammer. Want Adam Duritz is een begenadigd songwriter, zeker als het op Weltschmerz aankomt. Dat bewijst hij op het laatste album, dus alweer zes jaar oud, maar weer eens met het nummer Possibility Days. Een lied over een onmogelijke liefde, over aantrekken en afstoten, over tegen de klippen hopen dat het beter zal gaan.

And it says that the best part of a bad day is knowing it’s okay
The color of everything changes
The sky rearranges its’ shade and your smile doesn’t fade
Into a phone call and one bad decision we made

Maar het is vooral een lied over botsende karakters. Over een relatie waarbinnen de liefde als zand door de vingers glipt: de illusie van liefde blijft langer in stand dan de liefde zelf.

And the worst part of a good day is the one thing you don’t say
And you don’t know how but you wish there was some way
So you pull down the shades and you shut off the lights
Because somehow we mixed up Goodbye and Goodnight

Of er op korte termijn nog nieuw werk aan komt is onduidelijk. Misschien gaat de tour ter ere van het 25-jarig bestaan van het debuutalbum naadloos over in een Greatest Hits Tour? Stoppen ze te bestaan? Of verschijnt er toch ineens een nieuw album? De tijd zal het leren.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zowel muzikaal als tekstueel had dit nummer niet misstaan op hun debuutalbum; in mijn ogen nog altijd een meesterwerk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.