This morning I was awakened by the singing of the birds ashore from whence we are distant not a quarter of a mile, the numbers of them were certainly very great who seemed to strain their throats with emulation perhaps; their voices were certainly the most melodious wild music I have ever heard, almost imitating small bells but with the most tuneable silver sound imaginable to which maybe the distance was no small addition. On enquiring of our people I was told that they have had observd them ever since we have been here, and that they begin to sing at about 1 or 2 in the morn and continue till sunrise, after which they are silent all day like our nightingales.

Als ik kon tijdreizen, dan zou ik op de Endeavour willen zitten die januari 1770 het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland aandeed. Aan boord zat bioloog Joseph Banks, op ontdekkingsreis met James Cook. Dat nachtelijke gekwetter van die vogels, die natuur, nog niet verpest door menselijk ingrijpen, dát wil ik horen.

Weinig zangers klinken zo melancholiek als Neil Young. In Natural Beauty koppelt hij die weemoedigheid aan een pleidooi voor behoud van het Amazonewoud (a natural beauty should be preserved like a monument to nature) aan de hedendaagse consumptiemaatschappij. Vooral de digitale techniek moet het daarbij ontgelden: I heard a perfect echo die into an anonymous wall of digital sound.

Maar het is ook een mistroostig lied over het verstrijken van de tijd. Alle schoonheid vergaat: die nieuwe Chevrolet, of die rodeo, waar hij het einde van de wedstrijd blijft terugkijken. Tempus fugit. Kijk, lijkt Young te willen zeggen, die momenten gaan voorbij, maar de natuur is er voor altijd. Laten we er goed voor zorgen.

Natural Beauty is de afsluitende track op het album Harvest Moon. Young gebruikte hiervoor een live uitvoering, opgenomen in het Civic Auditorium, Portland, Oregon. Ik was in de veronderstelling dat het een openluchttheater was. Waar kwamen anders die natuurgeluiden aan het einde van de opname vandaan? Maar toen ik het Civic Auditorium googlede, bleek het een doodnormale concertzaal te zijn. Die natuurgeluiden komen van de cd A Month In The Brazilian Rainforest en zijn er later onder gemonteerd. Dat maakt het pleidooi van Young voor natuurbehoud en tegen moderne techniek een tikkeltje ironisch.

Amazon, you had so much and now so much is gone

In de decennia na het eerste bezoek van Cook en Banks werd de vogelstand in Nieuw-Zeeland gemillimeterd. Toen ik in 2008 in het land was, was het vooral stil. Ook ‘s nachts.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.