In de Snob 2000 op #532

Waar blijft de tijd? In 1974 begon The Nits. Nog even vijf jaar volhouden en dan bestaat de band 50 jaar. Oer-leden Henk Hofstede en Rob Kloet zitten er nog steeds bij. Derde vaste bandlid Robert Jan Stips was eerst met name de producer, maar na het vertrek van basgitarist Alex Roelofs in 1981 betrad ook hij de band. The Nits werd uiteindelijk simpelweg Nits. Zonder de The. Maar hoe de naam ook mag zijn, de waardering blijft, al jarenlang. Maar toch knaagt er iets. We realiseren ons wellicht nog niet goed genoeg dat deze act een groots monument is binnen ons cultuurlandschap, en gewoonweg een van de beste Nederlandse bands ooit.

Het spreekt voor zich dat het oeuvre groot is, gezien de leeftijd. Maar het repertoire is vooral kwalitatief gezien indrukwekkend. Het geluid is niet van de grote gebaren en van dik hout zaagt men planken, maar in subtiliteiten is de band eindbaas en de onvergetelijke nummers zijn in grote getale aanwezig. Vooral in de jaren ‘80 werden hits gescoord, maar vergeet zeker de jaren daarna niet; er is nog zoveel meer dan Nescio en In The Dutch Mountains. Zoals het nummer Cars & Cars uit 1992. Dit nummer was geen hit, maar je vergeet het nooit meer als je het hebt gehoord.

In the mirrors of this house
I’ve seen your face
A thousand times or more
Times or more
In the corners of your room
I’ve seen your face
A thousand times or more
Times or more

Het nummer Cars & Cars is een prachtig voorbeeld van hoe onbewust Nits je bij de strot weet te grijpen. Het is niet alleen ijzersterk hoe de tekst zo duidelijk tot je door weet te dringen, de opbouw en de sfeer doet het voelen alsof je een prachtig belangwekkend klassiek stuk aan het luisteren bent, maar dan vermomd als een meeslepend poplied van vier minuten.

Het is echter best even gek nu dat de tekst van het refrein – Cars and Cars are going faster – op dit moment hier in Nederland wat minder opgaat. We gaan qua maximale snelheid naar 100 km per uur, en daar zijn sommige mensen verdrietig over. Jammer, joh. De tekst sluit dus in zekere zin wat minder aan bij de huidige tijd. Het is echter onterecht dan te oordelen dat het nummer niet eigentijds is. Integendeel, het is – net als de band zelf – simpelweg tijdloos.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.