Niet de meest flitsende en voor de hand liggende rockmuzikant ooit. Ook niet de bekendste drummer aller tijden, maar in vele opzichten was drummer Ed Cassidy een markant musicus en zijn tijd ver vooruit.

Een groot deel van zijn jeugd bracht hij in Californië door, waar hij zijn professionele carrière als muzikant begon. Na de Tweede Wereldoorlog vervolgde hij zijn muzikale carrière. Hij bleek een muzikale alleseter, geen genre was hem vreemd: showbands, dixieland, country & western, bijdragen aan soundtracks van films enzovoort. Rond 1950 ging hij zich toeleggen op het spelen van jazzmuziek. Hij speelde samen met een keur aan jazzmuzikanten zoals Cannonball Adderly en Gerry Mulligan. In de zestiger jaren maakte hij de switch naar de rockmuziek en vormde hij met Taj Mahal en Ry Cooder de groep The Rising Sons.

Na die periode startte hij met zijn stiefzoon Randy Wolfe, bekend geworden als Randy California, en drie ander muzikanten (Jay Ferguson, Mark Anders en John Locke) de groep Spirit. Helaas bleef het grote succes uit voor deze groep: I Got A Line On You  was het enige nummer dat vrij veel succes had. Ten onrechte. Ik kwam in aanraking met de muziek van Spirit door een nummer op de elpee The Rock Machine Turns You On: Fresh Garbage. Het was voor mij met afstand het allerbeste nummer op dit toch niet zo kinderachtig samengestelde verzamelalbum. Spirit zei in 1968: look beneath your lid some morning; see the sings you didn’t quite consume; the world’s a can for your fresh garbage. Wie het werk van Spirit een beetje kent, weet dat er meer milieugerichte nummers werden opgenomen.

Mijn keuze is op het nummer Nature’s Way gevallen, omdat Ed Cassidy hier een mooi staaltje weggeeft van bijzonder drummen met zijn alternatief samengestelde drumkit. Hij was mede bijzonder, omdat hij in een tijd dat dat zeer ongebruikelijk was op 42-jarige leeftijd deel ging uitmaken van een rockgroep, en wel als vader van zijn stiefzoon Randy California. Anno 2019 zou daar overigens niemand meer van opkijken. Bovendien schoor hij zijn hoofd consequent kaal en altijd geheel in het zwart optrad. Aan zijn fans vroeg hij altijd embrace a tree for me lang voordat prinses Irene op dat idee kwam. Dat vertelde hij mij toen ik hem sprak na het bij mijn weten enige optreden van Spirit in Paradiso; ik ben vergeten in welk jaar dat was.

Toen zijn stiefzoon Randy in 1997 overleed, voelde Ed niet meer de behoefte de band Spirit bij elkaar te houden. Muziek bleef hij maken; de laatste band waarin hij speelde was de blues-georiënteerde Merrell Fankhauser Band. Ed Cassidy overleed op 6 december 2012.

https://www.youtube.com/watch?v=gxchFl39rUE

One comment

  1. Leuk weetje: Motorpsycho heeft dit nummer gecoverd. Te vinden op de box-set uit 2016 van Angels & Daemons at Play.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.