Zet vijf stichtelijke Fullertonians bij elkaar, haal de rem eraf, geef ze gitaren en laat het minst vocaal getalenteerde lid het zangwerk voor zijn rekening nemen; kortweg een beschrijving van de band die wij tegenwoordig als de Cold War Kids kennen. Alleen al de bandnaam is vrij opmerkelijk. De Jongens uit Fullerton, Californië hebben namelijk nooit de ‘zegeningen’ van de Koude Oorlog van dichtbij mee mogen maken. De naam is dan ook afkomstig van een picknick in een park in Boedapest. Een van de plekken die bassist Matt Maust bezocht tijdens een trip samen met zijn broer door Oost-Europa. Het communisme was zo’n zes jaar voor zijn bezoek gevallen en de gemeente had alle uitingen van die mislukte ideologie uit de stad verwijderd. De verwijderde standbeelden werden bij elkaar in een parkje gezet en inspireerde Maust tot de naam Cold War Kids, waarmee de bandnaam een jaar of zeven eerder dan de daadwerkelijke band in het leven was geroepen.

Toegegeven: het is muziek waar je even aan moet wennen. Vooral de oudere albums ademen een bijna kerkelijke, minimalistische bluesrock waar het cynische stemgeluid van Nathan Willet overheen jengelt. Een pseudo-valse manier van zingen die erg lekker klinkt bij het Indie-geluid dat de heren produceren. Als het geen heiligschennis zou zijn zou je het lichtelijk kunnen vergelijken met het hysterische gekrijs we zo goed kennen van ene Frank Black, maar dan een stuk braver. Vreemd is dat de muziek van de Cold War Kids in Europa niet zo goed is aangeslagen als in het eigen land, hoewel het debuutalbum een redelijk succesje was. In de Nederlandse Album Top 100 reikte het werk in 2007 naar de 96ste plaats, in de Vlaamse Ultratop 200 haalde het zelfs de 43ste plek.

Track nummertje twee van het genoemde album is Hang Me Out To Dry; een liedje dat model staat voor de beginperiode van de Kids: hysterische zang van Willet die het drogen van de was als metafoor voor eenzijdige relaties gebruikt, begeleid met een galmende bass die zo nu en dan wordt aangevuld met drums en gitaar. Heerlijke muziek, mits je in de juiste stemming bent. Leuk weetje voor de NetFlix-verslaafden is dat het nummer gebruikt is in de episode Don’t Surf in het vierde seizoen van de serie Numb3rs. Een ander leuk feitje is dat de band uit hetzelfde dorp komt als Gwen Stefani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.