De liefde die je voelt voor je vrouw en dat omzetten naar een liedje. Hoeveel artiesten zullen dat niet gedaan hebben? Vaak met prachtige woorden en zinnen die dan weer meegezongen worden als het nummer live wordt uitgevoerd. Hoe anders pakte Stevie Ray Vaughan het aan.

Stevie geboren op 3 october 1954 te Dallas, broertje van Jimmie. Het gezin Vaughan verhuisde nogal eens en achter de voordeur speelde was het zeker niet altijd pais en vree. Vader Vaughan had een slechte dronk en dat was natuurlijk niet zonder gevolgen. Diepe krassen op de ziel van Jimmie en Stevie tot gevolg. Stevie krijgt zijn eerste gitaar op zijn zevende levensjaar en leert zich zelf spelen door te luisteren naar platen van Albert King en Muddy Waters. Uiteindelijk weten we allemaal hoe goed hij geluisterd heeft en dat heeft weten om te zetten naar zijn eigen herkenbare gitaargeluid en stijl.

Leonara is de vrouw van Stevie op het moment dat hij het nummer Lenny schreef. Voor haar en haar alleen, omdat zij een gitaar voor hem had gekocht waarvoor hij zelf het geld niet had. En diezelfde nacht zou Stevie dit nummer hebben geschreven. Een liefdesnummer zonder tekst maar tegelijkertijd alles zeggend. Het gitaarspel van Stevie is betoverend, via noten je liefde overbrengen. Prachtige akkoorden, een beetje vibrato hier en daar, en melodielijnen die binnen komen. Een gitaar en daar mee je liefde betuigen, en hoe, Stevie kan en doet dat. Zijn eigen emotie overbrengen via zes snaren en het prachtige geluid van zijn Fender versterker, en hoewel het vooral om de liefde gaat zullen de krassen op zijn ziel zeker hebben bijgedragen aan zijn emotionele en intense spel.

Het nummer staat op het debuutalbum Texas Flood wat hij samen met zijn band Double Trouble uitbrengt in 1983. Het album zelf is alles behalve ondergewaardeerd en Pride And Joy heeft menig hitlijst gehaald. En toch naar mijn bescheiden mening verdient de afsluiter van het album net even meer, juist omdat het met recht een muzikaal eerbetoon is, een liefdesverklaring zoals alleen Stevie Ray Vaughan dat kon.

 

One comment

  1. Schitterend, als ik dit hoor denk ik aan mijn eigen lieve vrouw sedert 40 jaar. Het ontroert me nog steeds en dan denk aan het optreden van Stevie op de rots van de Lorelei aan de Rijn, legendarisch. Een kleine kanttekening is wel op zijn plaats. Cold shot is het nummer dat hij schreef bij gelegenheid van de scheiding van Lenny.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.