Ik heb er wel wat mee liedjes waarbij een metafoor wordt gebruikt om de boodschap over te brengen. Op die manier worden soms lastige onderwerpen weer heel mooi terug gebracht tot iets kleins en toch is de boodschap meer dan duidelijk. Incubus laat zien hoe het moet in het prachtige nummer Drive.

Incubus is een band opgericht door een stelletje Amerikaanse tieners die zich in eerste instantie vooral bezig houden met de bandnaam. Uiteindelijk wordt het gevonden in het woordenboek; een woord wat verwant is aan sex: Incubus. In het Latijn betekent het nachtmerrie, in de middeleeuwen werd de naam gebruikt voor mannelijk demonen die in de nacht vrouwen bezochten. Heksen en demonen waren het resultaat van deze nachtelijke escapades. De band Incubus ziet zijn levenslicht in 1991 Californië. Een metalband die zich langzaam ontwikkeld naar een stijl die zich meestal als alternatieve rock laat omschrijven.

Het heeft, of in dit geval het stuur, in eigen handen nemen. Laat je de angst regeren of neem je zelf de regie?  Angst ombuigen naar hoop. Tekstueel gezien is het een pareltje.

It’s driven me before And it seems to be the way

That everyone else gets around
But lately I am beginning to find that when I drive myself
My light is found

Je eigen weg gaan en je niet laten beïnvloeden door instanties en/of je omgeving. Iedere dag vol hoop en energie tegemoet gaan. In mijn ogen de boodschap van Drive. En hoop hebben we af en toe wel nodig. Met een open blik de wereld tegemoet treden het kan geen kwaad.

Whatever tomorrow brings I’ll be there

With open arms and open eyes, yeah
Whatever tomorrow brings I’ll be there
I’ll be there

Brandon Boyd, de zanger van Incubus, zegt er zelf het het volgende over: The lyric is basically about fear, about being driven all your life by it and making decisions from fear. It’s about imagining what life would be like if you didn’t live it that way. Dat muziek iets met mensen doet maakt dit nummer ook wel duidelijk, kijk je bijvoorbeeld op de site Songmeanings dan kom je zo’n kleine 200 reacties tegen waarin de boodschap van dit nummer uit de doeken wordt gedaan. Iedereen heeft zijn eigen invulling of waarheid. Een liedje van 4 minuten doet wat met mensen, ook met mij. Zoals gezegd ik vind het een prachtig mooi en hoopvol nummer, het refrein is een gedachte die het waard is om iedere dag bij stil te staan en er zoveel mogelijk naar te leven. Het stuur in eigen handen het kan geen kwaad maar rij voorzichtig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.