In juli en augustus blikken we (terug) naar de Summer Of Love. Verhaaltjes over verliefdheid, (verloren) liefdes en relaties, het zomergevoel en de liefde voor muziek.

Drie is een magisch nummer. Verleden, heden, toekomst; Geloof, hoop, liefde; Vader, moeder, kind; Hart, lichaam, brein; Bas, drum, gitaar; Doug Pinnick, Jerry Gaskill, Ty Tabor. Combineer de drie elementen en je hebt iets magisch. Dit geldt zeker voor King’s X. De band staat als een huis, om je vervolgens met de muziek in hogere sferen te brengen.

King’s X is één van die waanzinnige bands die nooit de waardering heeft gehad die het wel verdient. Er is gelukkig wel zo’n beroemde quote van Jeff Ament van Pearl Jam, die op MTV zou hebben verklaard dat King’s X de uitvinders waren van de grunge. Maar ja, voor wat dat waard is. Vooralsnog vind ik alleen al de songwriters capaciteiten van de band zeer de moeite waard. En dan creëren ze ook nog dat machtige geluid. Je kunt het haast niet voorstellen dat de band uit slechts drie mensen bestaat.

Geloof het maar, King’s X doet meer dan alleen rock-muziek maken. De band heeft een hoop liefde voor mooie vocale arrangementen. Alle drie de bandleden doen mee als er gezongen wordt. De muziek van de band wordt beïnvloed – onder andere – door het geluid van de Britse invasie-bandjes uit de jaren ‘60. En vooral dat laatste hoor je heel erg bij It’s Love, de eerste single van het derde King’s X album Faith, Hope, Love uit 1990. It’s Love lijkt precies op een nummer van The Beatles, als The Beatles een progressieve hardrock-band was geweest.

I sit in a chair reflecting back upon my lifeAnd I have so much yet to learn and so much yet to see and do
It’s love that holds it all together
I just had to let you know
That it’s love that’s holding back the weather
And the same will let it go

Alles is liefde, dat is de boodschap van dit nummer. En ik vind het erg goed bij de band passen. De eerste vier albums van de band zitten vol spirituele verwijzingen. Derhalve werd heel sterk in het begin gedacht dat King’s X een christelijke rock band was. Maar dat zijn ze niet. Ook al wisten ze er in het begin stiekem wel van te profiteren, ze willen – nu – pertinent niets te maken hebben met de christelijke muziekindustrie.

Persoonlijk heb ik veel sympathie voor de band. Niet alleen de muziek spreekt boekdelen. De band lijkt me integer en durft kwetsbaar te zijn, en dat is al prachtig. De drie heren werken al sinds 1979 samen en tot de dag van vandaag bestaat de band nog steeds. Sterker nog, ook dit jaar verschijnt weer nieuw werk. Veertig jaar samen, in voor- en tegenspoed. Knap. Daar moet liefde zeker ook een rol in hebben gespeeld

Volg de Summer Of Love op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
Love Gang – Can’t Seem To Win
Axis – Someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.