In juli en augustus blikken we (terug) naar de Summer Of Love. Verhaaltjes over verliefdheid, (verloren) liefdes en relaties, het zomergevoel en de liefde voor muziek.

Je had Johnny Taylor en Little Johnny Taylor. Twee verschillende muzikanten met dezelfde naam waarvan één, vermoedelijk vanwege zijn lengte, gelukkig het adjectief Little gebruikte. Zo kon je ze enigszins uit elkaar houden want er waren meer overeenkomsten. Beiden kwamen uit Arkansas, begonnen zoals velen gospels te zingen in de kerk en waren vervolgens actief in de rhythm and blues. Toen de bekendere en meer succesvolle Johnny een versie opnam van Little Johnny’s grootste succes Part Time Love, werd het alleen maar meer verwarrend, wie is wie? Het nummer was overigens van de hand van Clay Hammond, nog een R&B-zanger die begon met gospels (in hetzelfde koor als Little Johnny).

Little Johhny bracht ‘m in ‘63 uit en bereikte de nummer 1-positie in de R&B-charts. De negen jaar oudere Johnny zette het nummer zes jaar later op zijn vierde langspeler: Raw. Little’s versie is een slepende blues met heerlijke blazers, die van Johnny neigt naar een soulballad; je hoort zowel Otis Redding als James Brown erin terug. Het is natuurlijk te danken aan de tekst van Clay maar allebei hebben ze het zwaar te verduren met de vrouw des huizes. Die gaat gewoon de deur uit en als de Johnny’s vragen waar ze was sneert zij doodleuk terug dat het hen niets aangaat, dat zij weggaat wanneer zíj wil en dat ook zal blijven doen. Dus ja, waar hangt ze uit en wat spookt ze verdomme uit?

Red: Net als bij blueszangers en tijdgenoten Sonny Boy Williamson I & II slaan de websites regelmatig de plank mis. Ook hier, want de ballad van Johnny Taylor krijgt het jaartal 1963 mee. 

Liefde in deeltijd, het is een mooie vondst. Daar kun je twee kanten mee uit.
1. Als ze weg is staat er een andere geliefde voor je klaar die zich om je bekommert. Nooit meer alleen. Twee vrouwen dus, al leidt deze variant vroeg of laat tot gedonder. Versprekingen, verkeerde cadeautjes, andere verwachtingen, onbekende haren op je kleding. Leg dat maar eens uit. Nee, dat loopt gegarandeerd mis.
2. Alleen liefde wanneer ze er is; is ze weg dan zijn ook je gevoelens en herinneringen voor haar weg. Geen pijn, geen gemis. Vreemdgaan? Wie dan? Je delete haar telkens, tot ze weer naar binnen stapt, dan gaat de liefdesknop weer op on. Hé, dag schat.

Het zou voor de Johnny’s en Clay een uitkomst zijn. Hun liefdesleven een stuk draaglijker maken want, zoals zij zingen, ze liggen liever op het kerkhof: I’d Rather be Dead, Six Feet in my Grave. En dat liggen ze inmiddels ook. Johnny sinds 2000 (hij werd 66) en Little Johnny sinds 2002 (59). Zelfs in hun necrologie werden ze door elkaar gehaald. Ook songschrijver Hammond ligt onder de grond, sinds 2011 na 74 jaar op deze aardkloot. Hoe lullig ook, dat is beter voor the blues, want vrolijke opgewekte blues? Dat past niet. Blues staat immers voor verdriet en mijmeren over betere tijden. Een leven vol lijden, dankzij onbetrouwbare vrienden of overspelige vrouwen, daar komt de lekkerste blues uit voort. All of the Time.

Volg de Summer Of Love op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
Love Gang – Can’t Seem To Win
Axis – Someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.