In juli en augustus blikken we (terug) naar de Summer Of Love. Verhaaltjes over verliefdheid, (verloren) liefdes en relaties, het zomergevoel en de liefde voor muziek.

Het succes van de raves in de second Summer of Love kende een keerzijde. Het was duidelijk dat er veel geld mee te verdienen viel. En omdat pinnen nog niet was uitgevonden betekende dat dat alle cash vaak in sporttassen de venues moest verlaten. Een kolfje naar de hand van criminele bendes die maar wat graag buiten hun opwachting maakten om de organisatoren de opbrengsten afhandig te maken. Ook begonnen zich steeds meer kwaadwillige dealers te mengen tussen de feestgangers, die je in het gunstigste geval een aspirientje verkochten voor de prijs van een ecstacy-pil.

Maar het ging pas écht mis toen malafide organisatoren zich met de markt gingen bemoeien. Aan het einde van de zomer van 1989 overtrof het aantal dubieuze raves het aantal feesten van de gevestigde orde. Er  was weinig meer over van de love, peace and happiness die de zomer zo lang had gekenmerkt.

Toch kwamen uit de gigantische populariteit van de acid-party’s ook nog goede dingen voort. Een van die dingen was Ride On Time van Black BoxHet liedje van Italiaanse makelij bevatte in eerste instantie een sample uit Loleatta Holloway’s Love Sensation maar die versie werd snel uit de handel genomen: er was vergeten om de zangeres en ook schrijver Dan Hartman te informeren. Hoewel het in der minne werd geschikt, nam Black Box snel een eigen, ingezongen versie op om toch nog een graantje mee te pikken van het eigen succes.

Het maakte niet uit voor de verkoopcijfers. Zonder dat er ook maar één minuut van het nummer op de nationale radio werd gespeeld, steeg het plaatje dankzij de gigantische populariteit tijdens de raves door naar de hoogste positie in de Engelse charts waar het zes weken bleef staan.

Maar er gebeurde méér. Het bracht een kentering teweeg op de BBC. Tot dat moment was house steeds taboe geweest op de radio. Door het enorme succes van dit nummer besloot de zender echter de programmering om te gooien en meer ruimte te maken voor het genre. Een belangrijke overwinning voor de house. Eindelijk werd het serieus genomen!

Volg de Summer Of Love op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
Love Gang – Can’t Seem To Win
Axis – Someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.