In juli en augustus blikken we (terug) naar de Summer Of Love. Verhaaltjes over verliefdheid, (verloren) liefdes en relaties, het zomergevoel en de liefde voor muziek.

The Summer of Love. Liefde en zomer; een combinatie die garant zou moeten staan voor het grote geluk, waar tegenslag en teleurstellingen niet of nauwelijks voorkomen, Hoe anders is het bij Iain Matthews: een liedjesmaker pur sang waar vooral die andere kant van de liefde en het grote geluk beschreven wordt. En natuurlijk hij is daar niet de enige in. Sterker, hartepijn is meer dan een grote inspiratiebron voor velen, maar hij is wel heel goed in staat om met woorden het verdriet, de teleurstelling en pijn te beschrijven. Zo ook in het prachtige liedje A Cross To Bear.

Iain Matthews, een Engelse muzikant die ooit samen met de alom geroemde Richard Thompson deel uit maakte van Fairport Convention. Een band die ook beschreven wordt in de battle der bootjes. In 1970 had Iain een wereldhit met Woodstock, geschreven door Joni Mitchell. Matthews Southern Comfort was de naam van het album waar deze wereldhit op stond. De titel van het album zou later ook de bandnaam worden. En nu nog of weer, het is hoe je het bekijkt, treedt hij op met deze band. En dat gebeurd tegenwoordig vanuit Nederland alwaar hij sinds enige tijd in het Limburgse woont.

In 1992 werd het album Skeleton Keys uitgebracht waar A Cross To Bear op te vinden is. Het was een officieel album nadat hij in voorgaande jaren een aantal albums in eigen beheer had uitgebracht. A Cross To Bear is een pareltje waar verdriet, afwijzing en hoop prachtig mooi bij elkaar komen. De openingszin doet je verlangen naar het verdere verhaal:

I died one night when the sky was a blanket of stars
And you sounded as clear to me then as I’d heard you in years

Het verdriet die hij voelt omdat hij wordt afgewezen wordt pijnlijk mooi beschreven door vakman Matthews:

As I lowered my eyes understanding the news that I’d heard
You just turned away taking your smile and those crippling words

En het hopen tegen beter weten in, je zelf pijn doen tegen beter weten in, het is misschien wel het mooist verwoord zoals Iain Matthews dit prachtige, maar ondergewaardeerde liedje eindigt:

Though I know I’m just hurting myself
It’s a cross I can bear
Cause I died one night when the sky was a ribbon of stars
And you were there

Volg de Summer Of Love op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
Love Gang – Can’t Seem To Win
Axis – Someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.