In 2001 brachten Adam Green en Kimya Dawson een onwaarschijnlijk leuk Lo-fi-album uit, onder de bandnaam The Moldy Peaches. En met dat album – met dezelfde titel als de bandnaam – zetten ze zichzelf bij de liefhebbers behoorlijk op de kaart. Bijna alle nummers zijn ondergewaardeerde pareltjes, dus geen verkeerd album om te gaan draaien of te ontdekken.

Als je gaat luisteren dan zul je merken dat het een behoorlijk onder-geproduceerd album is. En dat is zelfs een understatement. Het rammelt aan alle kanten en bij tijd en wijle wordt er gewoon vals gezongen. Achtergrondgeluiden zijn soms ook dominant aanwezig, zoals de telefoon die overgaat op moment dat er juist een emotioneel nummer wordt gespeeld. Het album klinkt dus rampzalig. Voor audiofielen, dan. Gek genoeg valt des te beter op hoe tof, lief, grappig, en vooral hoe aanstekelijk, de nummers zijn.

Op het album staat ook Anyone Else But You. Een eenvoudig liedje waarvan de tekst met name de sfeermaker lijkt. Op eerste gehoor is het niet het top-nummer van het album, maar – pas op – na meerdere keren beluisteren wordt dit een oorwurm van jewelste. Uiteindelijk zou dit dan juist het bekendste nummer van The Moldy Peaches gaan worden.

Dat kwam door de film Juno uit in 2007. Je weet wellicht nog wel, de film waarin een tiener zwanger geraakt en besluit de baby te houden. Juno kreeg vier Oscarnominaties waarvan het er één wist te verzilveren. Anyone Else But You stond op de soundtrack van de film. Maar dat niet alleen; het werd zelfs een charmant onderdeel van de film zelf. Hoofdrolspelers Ellen Page en Michael Cera brachten nog een eigen versie ten gehore aan het einde van het verhaal. De juiste snaar werd geraakt: liedje en film wisten elkaar te versterken. Het nummer kreeg aldus een steuntje in de rug, en werd in 2008 ook nog eens als single uitgebracht in Engeland.

De band kreeg uiteraard ook meer bekendheid, maar Adam Green en Kimya Dawson waren beiden als solo-artiest al prima aan de weg aan het timmeren. Vanaf 2004 waren ze al niet echt meer samen muziek aan het maken. Rond 2007 en 2008 was – met name dus door Juno – de band nog wel even weer actief, maar daarna hield het echt op. Geen schimmel perziken meer op de fruitschaal. Jammer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.