Led Zeppelin behoort sinds jaar en dag tot de grote bands, de echt grote namen in de popmuziek. Het rockgezelschap dat velen na hen heeft geïnspireerd. Ik noem er een paar: The Cult, The Black Crowes, Wolfmother, Our Lady Peace, Soundgarden. En meer recent Rival Sons en Greta van Fleet. De heren van Zep zelf hebben zich in hun tijd niet alleen laten inspireren, ze hebben ook links en rechts gejat. Ook daar staan zij om bekend. Het ergste is eigenlijk nog dat ze er nooit rond voor zijn uitgekomen. Vaak moest er een rechtszaak aan te pas komen. Wees dan een vent en noem man en paard in plaats van verstoppertje te spelen en roepen dat het toeval is als het wordt ontdekt.

Ik weet nog dat ik Whole Lotta Love voor het eerst hoorde. Het was op 13 december 1969 de nieuwe Alarmschijf bij Radio Veronica. Elk programma van de Piratenzender in de voor Nederlandse begrippen revolutionaire horizontale programmering begon ermee. Die gitaarriff, man man man, wat was dat gaaf, en dan die snerpende stem van Robert Plant:

You need cooling
Baby I’m not fooling
I’m gonna send ya
Back to schooling

Dit was volkomen nieuw. Er bestond al stevige muziek, maar dit, dit, ja, Godskolere! Die hook, de zang, het tempo, de knallende drums. Na al die jaren voel je toch net even onder je middenrif zo’n lichte, maar prettige steek als het voorbijkomt. Je hebt het al honderden keren gehoord, maar bent elke keer weer getriggerd en zingt het net zo makkelijk volledig mee.

Dan komen langzamerhand de geluiden door van het cover- en ordinaire jatwerk van Page & Co. Het intro van Stairway to Heaven, is dat nu wel of niet gebaseerd op Taurus van Spirit? Never van Moby Grape versus Since I’ve Been Loving You. En zo volgen er meer en ja hoor, ook Whole Lotta Love moet eraan geloven. Het internet is onverbiddelijk. De oerversie van Willie Dixon duikt op waarvan in The Small Faces al in 1966 een mooie uitvoering op hun debuutplaat zetten. Het is duidelijk waar Jimmy Page dit keer de mosterd vond. Luister maar eens goed naar Steve Marriot en je hoort Robert Plant; de zang, de timing én de tekst.

Uiteindelijk werd Dixon na veel getouwtrek financieel gecompenseerd. Page verklaarde dat hij alleen maar werd gepakt omdat hij succes had. Een slecht verliezer dus. Al met al is Led Zeppelin een schitterende band en Jimmy Page een geweldige gitarist, maar bovenal ook een ongelooflijke charlatan. Dus ere wie ere toekomt: zonder Willie Dixon’s You Need Love, hier gezongen door Muddy Waters, geen You Need Loving van The Small Faces (luister ook nog even naar de stapje-terug-versie van Fleetwood Mac), laat staan Whole Lotta Love. Nee, Jimmy, al die liefde ging niet uit naar hen die het aanging.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.