Stel nou dat je een playlist mag maken voor een vriend die zich een keer wil verdiepen in het werk van Radiohead. Natuurlijk wil je de voor de hand liggende hits als Creep vermijden. Wat voor playlist maak je?

Dat is het uitgangspunt van deze rubriek, de Ondergewaardeerde Playlist. Na de eerste editie over The Beatles is het nu de beurt aan misschien wel de grootste indie-band van de afgelopen 25 jaar.

Dat had overigens bijna niemand 25 jaar geleden aan zien komen. Radiohead brak door met een het Creep, een grungy radiohitje dat zich vooral kenmerkte door zijn dynamiek (hard-zacht-hard-zacht) en de klaagzang van Thom Yorke.

Wat een eendagsvlieg leek te worden, groeide uit tot een icoon van een band. Met het album The Bends bewees Radiohead dat ze serieus genomen moesten worden, het volgende album OK Computer wordt nog steeds gezien als een van de beste rockalbums ooit. Daarna gooide Radiohead het roer helemaal om met Kid A: een experimenteel album met elektronische invloeden. Het bleek een gouden greep, want Radiohead is tot op de dag van vandaag een van de meest invloedrijke indie-bands ter wereld.

KINK podcast

Zoals het hoort bij deze rubriek, is er ook weer een podcast opgenomen in samenwerking met KINK. Presentator Stefan Koopmanschap probeert hier samen met drie van de samenstellers (Freek Janssen, Marco Groen en Alex van der Meer) antwoord te krijgen op vragen als:

  • Was Talk Show Host een voorbode voor het latere Radiohead?
  • Wat maakte OK Computer zo goed en Kid A zo gewaagd?
  • Heeft Pyramid Song überhaupt een maatsoort?
  • Hoe kan het dat Spectre het nooit heeft geschopt tot officiële James Bond-soundtrack?

Deze playlist is overigens samengesteld door Alex van der Meer, Erwin Tijms, André Peschar, Jeroen Mirck, Marcel Klein, Marco Groen, Marèse Peeters, Martijn Vet en Stefan Koopmanschap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.