Die Harry Nilsson, met zijn prachtige en verstilde liedjes. Anderen weten er, tot in lengte van dagen, wel raad mee. Voer voor popquizzen, want niet alle van zijn songs die gecovered zijn waren ook door hem geschreven. Without You, bijvoorbeeld. Hele generaties en volksstammen mensen weten niet beter en vinden de versie van galmdiva Mariah natuurlijk geweldig. Zoek gerust eens het origineel op van Badfinger. Persoonlijk vind ik de versie van Nilsson onovertroffen.

Het nummer One komt van Nilsson’s album Aerial Ballet uit 1968. Bedacht toen hij aan de telefoon de in gesprektoon hoorde. Hij verwerkt de toon in de keyboardaanslagen waarmee het nummer opent. Als single doet het vrij weinig, maar dat komt wel goed met opvolger Everybody’s Talkin’. Een jaar later gaat Three Dog Night met One aan de slag, en maakt er een wel erg vrolijkere versie van. Zowel in de Verenigde Staten als in Canada wordt het een dikke hit.

Hierna zijn er nog verschillende versies van het nummer opgenomen. Erg fijn is de uitvoering van The Beta Band, met samples van het origineel. Staat op hun geweldige album Hot shots II, trouwens. Maar voor een echte verbouwing kwam ik ruim 20 jaar geleden uit bij Filter, op de soundtrack voor The X-Files film (1998). Filter is opgericht door zanger en boegbeeld Richard Patrick (broer van acteur Robert Patrick). Na een tijdje als live-gitarist in Nine Inch Nails besluit hij in 1993 zijn eigen band op te richten en in 1995 komt het eerste album uit: Short Bus. Dat doet het meteen goed en  single Hey Man, Nice Shot nog beter. Een jaar voordat het tweede album (Title Of Record) verschijnt wordt One opgenomen. Het nummer begint nog met ingetogen zang en clicks op de achtergrond, en barst dan los op de typische Filter-manier. Zware, ritmische rockgitaren, mechanische drums en Patrick’s oerschreeuw. Deze interval komt nog een keer voorbij, het wordt nergens vrolijk en is ineens voorbij. Het regent.

One is the loneliest number that you’ll ever do
Two can be as bad as one, its the loneliest number since the number one
No is the saddest experience you’ll ever know
Yes is the saddest experience you’ll ever know

‘Cause one is the loneliest number that you’ll ever know
One is the loneliest number even worst then two
Yea, Its just no good anymore since you went away

Filter staat niet bekend om de gezellige muziek, waarmee de band zich overigens vestigt in de subtop, achter de grote namen. Een keerzijde van het snelle succes is dat Patrick al vrij snel dikke vrienden is met de fles, en meer dan eens dronken op het podium staat. In 2002 komt derde schijf The Amalgut uit, en de tour erna wordt niet afgemaakt. Patrick belandt in een kliniek om af te kicken van zijn drankverslaving. Het komt uiteindelijk weer goed, de band maakt nog steeds albums, maar de kwaliteit is wisselend.

https://www.youtube.com/watch?v=0yrMHX7NFkE&feature=youtu.be

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.