Huiselijk geweld je weet dat het voorkomt, en ook veel vaker dan we met z’n allen vermoeden of zouden willen weten. Ondanks alle campagnes ten spijt lijkt het in de praktijk niet veel minder te worden. Veel gezinnen gaan er letterlijk en figuurlijk aan kapot, het verdriet achter de voordeur.

In 1992 brengen Annie Golden en Frank Carillo het album A Fire In New Town uit. Een album wat niet heel veel heeft gedaan in Nederland zover ik weet. En dat is jammer want het is een heerlijk album met prachtige nummers en een van die nummers is White Picket Fence, een nummer opgedragen aan ‘de martelaren van het huiselijk geweld’. Een geweldig nummer met een indringende tekst. Annie Golden zingt alsof haar leven ervan afhangt ondersteund door Frank Carillo. Het is zo’n nummer wat je echt tot je door moet laten dringen, er zit woede in en het eindigt nogal cynisch als Annie zingt dat er geen betere plek is dan thuis.

Een wit tuinhekje waarachter het grote geluk zou moeten zijn, waar man, vrouw en kinderen gelukkig leven. De tekst laat weinig aan de verbeelding over:

How many mothers were murdered today?
How many fathers had justice to pay?
How can this happen? It doesn’t make sense?
Can you tell me where the hell is the white picket fence?

Oorlog achter de voordeur, een stille strijd, hardnekkige patronen met vaak ook kinderen als onschuldige slachtoffers. Golden en Carillo zijn duidelijk in hun statement en alleen al daarom, en ook gezien het onderwerp verdient dit nummer zoveel meer waardering. Het zet iets op de kaart waar we eigenlijk niet mee geconfronteerd willen worden maar wat vaak dichter bij is dan je denkt. 200.000 mensen per jaar komen in aanraking met huiselijk geweld, schokkende cijfers. Zeker als je bedenkt dat het niet echt afneemt. 1992 het jaar waarin dit nummer uitkwam, we zijn nu in 2019 en helaas is het nummer nog steeds pijnlijk actueel.

It’s the same old story going roud and round
The same old system always breaking down
Same old jealousy, same old lie
Same red blood when someone dies

One comment

  1. Dit is een heel goed voorbeeld van een ondergewaardeerd liedje. Dank voor de publicatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.