Het is wellicht een beetje een vreemd soort wens, maar ik zou zo graag een dikke kersthit willen schrijven. Zo’n classic waarvan iedereen in november zielsgelukkig wordt, maar eind december wel uit kan kotsen. Tot de volgende november waarop het hele circus weer opnieuw begint. Dat lijkt me zo fijn. Waarom me dat zo fijn lijkt, heeft grotendeels te maken met het feit dat er volgens mij niets zo makkelijk geld verdienen is als een kersthit op je naam hebben. Elk jaar tienduizenden, wat zeg ik, honderdduizenden euro’s die zo binnenstromen. Ik blijf dromen.

Midge Ure had het geluk zo’n dergelijke hit te schrijven (met Bob Geldhof, dat wel) en te produceren. We hebben het uiteraard over de Band Aid classic Do They Know It’s Christmas? Over dat nummer en de meest tenenkrommende teksten uit de muziekgeschiedenis zou ik een aparte blog kunnen schrijven, maar dat is wellicht iets voor een andere keer.

Hoe dan ook, ik stel me Midge Ure voor elke december, lachend op een enorme berg geld. Met een kerstmuts op. Of zou al dat geld nog nog steeds naar Afrika gaan? We hoeven hoe dan niet echt medelijden te hebben met de muzikale Schot hoor. Hij heeft namelijk behoorlijk wat successen achter zijn naam staan, op veel verschillende muzikale vlakken. Zo maakte hij onderdeel uit van Thin Lizzy, Rich Kids, Visage en uiteraard Ultravox. Hij schreef en/of produceerde vele hits en hij organiseerde met Bob Geldhof Live Aid in 1985. Je begrijpt dat het bloed dan kruipt waar het niet gaan kan, en een dergelijk multi-talent het ook solo waagt. Na een klein uitstapje met een solo cover van het Tom Rush nummer No Regrets, kwam zijn eerste echte solo werk uit in 1985, een jaar waarin hij het druk genoeg had zou je zeggen.

Het album heette The Gift en de eerste single was direct het enige succesje. Het nummer If I Was bereikte zowaar de Britse eerste plaats in september 1985, waar het een week bleef staan. Daarna zakte het verder terug in de lijst, de vergetelheid in. Want laten we daar heel eerlijk in zijn, Midge Ure is niet echt meer een naam die te binnen schiet als het over de 80’s gaat.

If I Was doet het na een kleine 35 jaar nog altijd erg goed. Het is een heerlijk, typisch jaren ’80 nummer, gezongen door de kenmerkende Ure. Laat ik eerlijk zijn dat de teksten een beetje Mwah zijn. Zinnen als If I was a sailor, Seven oceans I’d sail to her zijn nou niet bepaald van het hoogste poëtische niveau. Een hoogtepunt in deze rijm-kitsch vormt toch wel het laatste couplet:

If I was a painter
I’d paint a world that couldn’t taint her
If I was a leader
On food of love from above I would feed her

Toch kan ik het naast me neerleggen en genieten van dit vergeten pareltje uit de jaren 80 van een zeer invloedrijke man uit hetzelfde decennium; Midge Ure. Laten we dat allemaal eens doen.

One comment

  1. Zijn de hedendaagse teksten zoveel beter dan? De hedendaagse muziek in mijn ogen in elk geval niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.