Het was wikken en wegen. Werd het Yabba-Dabba-Dance of die wat minder bekende verzamel-CD? Op die eerste stonden allerlei leuke liedjes, stuk voor stuk hits geweest, maar op die tweede een paar van mijn échte favorieten van dat moment plus een aantal veelbelovende nieuwe platen. En ik kon die 20 gulden uiteraard maar één keer uitgeven voor mijn allereerste verzamel-CD.

Na lang dubben werd het dan toch die tweede: Power Of Dance. Het nummer dat uiteindelijk de doorslag gaf was Spanic met Sister Golden Hair. Een vreemd nummer, omdat het behoorlijk uit de pas liep met de eurodance van die tijd. De single schopte het destijds weliswaar tot de zevende plaats in de Nederlandse Top 40 maar was na zeven weken alweer verdwenen. Het had op een of andere manier echter een magie die mij sterk aantrok.

We schrijven 15 jaar later. Ik ben druk oude liedjes aan het verzamelen en laat mij daarbij helpen door wat ik tijdens de uitzending van de Top 2000 hoor. Fanatiek kruis ik op het gedrukte exemplaar aan wat ik graag wil hebben. En dan valt mijn oog op een bijzondere titel die ik direct herken: Sister Golden Hair. Kennelijk een plaat van het America. Een formatie die ik eigenlijk alleen kende van A Horse With No Name. Een favorietje van me. Maar geen moment had ik bedacht dat zij misschien wel méér liedjes hadden gemaakt.

Huh? Betekent dat dan dat er een origineel was? Toen ik het hoorde was er geen enkele twijfel meer over mogelijk: dit was de oorspronkelijke versie van dat vreemde nummer uit de nineties. Dezelfde melodielijn, dezelfde tekst… En gek genoeg kreeg ik ook bij dit nummer exact datzelfde magische gevoel als toen in 1994.

De bewerking van Spanic heb ik echter nooit meer gehoord op de radio. En ook in het nostalgia-circuit, waarin ongeveer alle eurodance-acts uit de jaren ’90 weer nieuw leven lijken te zijn ingeblazen, schittert deze Spaanse act door afwezigheid. Kennelijk heeft hun liedje destijds te weinig indruk gemaakt. Gelukkig komt de versie van America nog wél eens voorbij en kan ik alsnog dat magische gevoel weer herbeleven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.