Op #842 in de Snob 2000

The Man In Black (b)lijkt één van de beste protestliedjes ooit. Niet dat Johnny Cash het bij aanvang zo bedoelde, want het is feitelijk een antwoord op de vraag waarom de mannen altijd zwarte kleding droegen. Een van de bandleden verklaarde jaren later dat het praktische feit zo lang mogelijk met dezelfde kleding gedaan moest worden de oorzaak is en op zwart zie je nu eenmaal weinig vlekken.

Maar een liedje schrijven over dit onderwerp heeft weinig ‘impact’ en dus benoemde Cash in 1971 een groot aantal sociale en politieke problemen in het lied. Over de sociaal zwakkeren en de hebberigheid van de welgestelden en bedrijven. En niet te vergeten de vele slachtoffers in de Vietnam-oorlog.

I wear the black for the poor and the beaten down,
Livin’ in the hopeless, hungry side of town

I wear it for the sick and lonely old,
For the reckless ones whose bad trip left them cold

And, I wear it for the thousands who have died,
Believen’ that the Lord was on their side

Ik heb het al eens eerder gezegd, maar de mens is hardleers. We maken keer op keer dezelfde fouten. Elke keer wordt er weer beterschap beloofd, maar nadat de ergste winden overgewaaid zijn is het weer ‘business as usual’. Momenteel gaat het na de financiële crisis van 2008 aanzienlijk beter, maar toch zijn er meer mensen op de voedselbanken aangewezen, kunnen meer mensen geen huis vinden, weten velen nauwelijks hoe ze de eindjes aan elkaar moeten knopen en nemen de faillissementen weer toe. De seinen staan inmiddels weer op oranje, maar de nationale schulden zijn sindsdien fors toegenomen en alleen dankzij de lage rentestand nog op te brengen. De E.U. vertoont forse scheuren en de V.S. richt zich voornamelijk op de nationale problematiek, kennelijk niet beseffend dat alles tegenwoordig internationaal gekoppeld is.

Ben ik een zwartkijker? Niet per se, maar naarmate de jaren vorderen zie ik steeds meer hetzelfde. De plaat blijft hangen en in plaats van deze om te draaien voor een ander deuntje zetten ze de naald weer bij het begin op de plaat. Ergo, ik wil graag geloven in het goede maar de geschiedenis leert ons helaas anders.

Ah, I’d love to wear a rainbow every day,
And tell the world that everything’s OK,
But I’ll try to carry off a little darkness on my back,
‘Till things are brighter, I’m the Man In Black

Modieus als ik ben draag ik in mijn geval overigens geen zwart, maar donkerblauw.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.