Op #221 in de Snob 2000.

De gitaar zet licht aarzelend in en speelt om en om de twee akkoorden die de opening domineren: E G, E G, EG. Weer E en dan een korte rust – twee, drie – en een bekken op de vierde tel. De eerste tel van de vijfde maat vallen ook bas en zang in. Het hese stemgeluid van gitarist Roald van Oosten, die halverwege het couplet telkens wordt beantwoord door drumster Marit de Loos, I know. Zij weet het. De luisteraar weet het dan ook. Voelt het aan z’n water, z’n tenen, z’n nekharen. Aan alles. Hier komt iets moois aan. Een prachtig refrein met een heerlijke zanglijn:

I go walking to the sun
It shouldn’t be too long
Before my head explodes

Maar niks before, het gebeurt gewoon. De zang die bij explodes omhoog vliegt. Je hoofd explodeert spontaan. Je hersenen zoeken een uitweg uit je schedel, niet wetende waar naartoe, wanhopig bijna, hoe dat moois – hoe klein ook – te bevatten? Brein en ziel proberen samen te ontsnappen. Weg te komen van slechts een paar maten, vier akkoorden en een melodie die in al zijn eenvoud zo overweldigend is. Als een kernbom van weemoed. Alsof je op straat het projectiel ziet aankomen, suist hij door beide gehoorgangen, beroert de trommelvliezen, gehoorbeentjes, slakkenhuizen en haarcellen, en BOEM!

Hier kun je niet van weglopen. Instinctief, uit lijfsbehoud, komt het in je op: kan ik mezelf behoeden? Toch blijf je staan. Je wilt het meemaken, ondergaan. Ervaren. Want wat nou behoeden? Dit is puur genot. Extase door drie zangregels. Je bent verkocht. Doe het nog maar een keer en nog een keer. En zo gaat het ook. Geen haar op je hoofd die de Explosieven Opruimingsdienst belt. Elke keer bij Before My Head Explodes onderga je een innerlijke kernfusie. BAM, een keizerlijke uitbarsting. Caesar op zijn best.

5 comments

 1. Wat een heerlijk nummer wat ik absoluut nog nooit gehoord heb, maar daar is het enkel maar beter om. Eindelijk weer muziek wat me bij de eerste keer luisteren kippe(n)vel opleverde.

  Groetjes, Abel.

  1. goede morgen, sinds Nederlands is mijn tweede taal….: (I had to Google translate your sentence…~i understood—but, I am a bit OCD–when it comes to words….-especially LYRICS…..;-) = ‘What a wonderful song that I have absolutely never heard before, but it’s only better for that. Finally music again that gave me goose bumps the first time I listened to it.’ –(you: in engels;)…
   well, where to start… I learned and prepared 5 songs….for wednesday evening(2 1/2 days ago)
   …The audition, that Uh , never went through. Leo said ya’ll broke up the morning of the audition (?)!.
   Toevallig, heb ik jou ff ge-googled (is dat een word?, lol)…In iedere geval—dit is de erste (& only)…I am going to try one last time to offer my voice, Heart, & soul….after all…like Cliff says: in a rather Elvis snarl—but, WAY cooler;-) it’s called “rock ‘n Roll” –probably for a good reason~what goes up, much come down…. ~ ‘the unknown is much more enticing than the known’ 🙂 …I just quoted myself (for the first time)…I am bit of a dork –(or nerd, as my bf reminds me daily ;)…..^&, –ya’ll being called the go, go, go’s _____(?) ….hmmm, interesting. I have written music since the age of 21…when, during a blizzard in Chicago–I taught myself guitar over a weekend—more to impress the south London Mr.S who broke my heart…., A year later I dated (for more than 3 years) a guy with the same name (different spelling)…only because I thought it was a sign…..I am now (kind of engaged;) to a Stefanous ;)……I digress, the first song I wrote: I recorded in Houstin, Texas…. Song was/is called : “Vision if the Night”, back-up singers to the Stones sang back-up….We did it in one take. I met Ronnie Wood and Keith Richards weeks prior (in the 2003 tour) ~ K..Richards kissed my hand—even bowed a bit…. Blondie Chaplin (FLAMES, beach boys, Rolling Stones, etc.) was my mentor (1st and only)….I even scored my brother and sister-in-Law VIP tickets to the MGM grand hotel/show (of the same year/tour)….kind of cool—considering my bro is nine years older than me.lol O.K. , so you like originals….. I have roughly 13 full finished songs (lyrics, chords, etc.)….. “This”, Waves, Vision of the Night, I’m Young, My Dear, 31 Years, Streetlights, Wynonia Ryder, Stop the Rain, (the last two are half mine)…Next Life, #1, also a rap song called 15 minutes (BMG Germany~easier to explain in person….),

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.