Op #221 in de Snob 2000.

De gitaar zet licht aarzelend in en speelt om en om de twee akkoorden die de opening domineren: E G, E G, EG. Weer E en dan een korte rust – twee, drie – en een bekken op de vierde tel. De eerste tel van de vijfde maat vallen ook bas en zang in. Het hese stemgeluid van gitarist Roald van Oosten, die halverwege het couplet telkens wordt beantwoord door drumster Marit de Loos, I know. Zij weet het. De luisteraar weet het dan ook. Voelt het aan z’n water, z’n tenen, z’n nekharen. Aan alles. Hier komt iets moois aan. Een prachtig refrein met een heerlijke zanglijn:

I go walking to the sun
It shouldn’t be too long
Before my head explodes

Maar niks before, het gebeurt gewoon. De zang die bij explodes omhoog vliegt. Je hoofd explodeert spontaan. Je hersenen zoeken een uitweg uit je schedel, niet wetende waar naartoe, wanhopig bijna, hoe dat moois – hoe klein ook – te bevatten? Brein en ziel proberen samen te ontsnappen. Weg te komen van slechts een paar maten, vier akkoorden en een melodie die in al zijn eenvoud zo overweldigend is. Als een kernbom van weemoed. Alsof je op straat het projectiel ziet aankomen, suist hij door beide gehoorgangen, beroert de trommelvliezen, gehoorbeentjes, slakkenhuizen en haarcellen, en BOEM!

Hier kun je niet van weglopen. Instinctief, uit lijfsbehoud, komt het in je op: kan ik mezelf behoeden? Toch blijf je staan. Je wilt het meemaken, ondergaan. Ervaren. Want wat nou behoeden? Dit is puur genot. Extase door drie zangregels. Je bent verkocht. Doe het nog maar een keer en nog een keer. En zo gaat het ook. Geen haar op je hoofd die de Explosieven Opruimingsdienst belt. Elke keer bij Before My Head Explodes onderga je een innerlijke kernfusie. BAM, een keizerlijke uitbarsting. Caesar op zijn best.

4 comments

  1. Wat een heerlijk nummer wat ik absoluut nog nooit gehoord heb, maar daar is het enkel maar beter om. Eindelijk weer muziek wat me bij de eerste keer luisteren kippe(n)vel opleverde.

    Groetjes, Abel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.