Ik heb wel iets met country; althans met de moderne vorm sinds de eeuwwisseling dat de rock van de jaren ’70 min of meer voortgezet hebben. Veel minder zeurderig gezang en veel minder steelgitaar. Rustige nummers tegenwoordig zijn meer Americana en singer-songwriter geworden. Maar voor de eeuwwisseling en helemaal in de jaren ’60 en ’70 leken de meeste countryliedjes erg op elkaar. Liedjes waar je ongewild van in slaap wordt gewiegd. In 1966 kwam Almost Persuaded van countryzanger David Houston uit met (jazeker) de typische steelgitaar, een (zeer) laag bijna stroperig tempo en een stem van een blatende geit. Overigens is het een totaal ander lied dan de gelijknamige gospel.

Het lied gaat over een man die een mooie vrouw in een kroeg ziet en hals over kop verliefd op haar wordt, maar op het laatste moment de reflectie van zijn trouwring in haar ogen ziet (ja ja, natuurlijk) en beseft dat hij getrouwd is. Almost Persuaded stond maar liefst negen weken op de hoogste positie in de countrylijst. De tekst paste natuurlijk helemaal in het plaatje van puriteins Amerika. Je hebt tenslotte ten overstaan van de fictieve man in de hemel eeuwige trouw beloofd. Hoe dan ook, het lied kabbelt maar voort (alsof je stapvoets op een paard rijdt) en na bijna drie minuten gaat de man naar huis om ongetwijfeld zijn zonde aan zijn liefhebbende vrouw op te biechten (ja ja, natuurlijk).

Hetzelfde geldt ook voor het Nederlandse Sommerset, dat met Almost Persuaded in 1975 een stevige hit in handen had. Het lied is talloze malen gecoverd door vrijwel elke country zanger en zangeres, maar zonder veel fantasie en eigenlijk overweldigend saai.

Nee, luister dan maar eens naar de uitvoering van Etta James die het in een soulbluesjasje hijst. Zoals zij dit zingt en schreeuwt krijg je eindelijk de indruk dat ze te biecht gaat en haar zondige gedachten ter absolutie aanbiedt. Wat een strot. Zij maakt Almost Persuaded in een klap tot een van mijn favoriete liedjes. De single werd echter geen grote hit met een 32ste plek als hoogte positie in de R&B lijst. Het heeft – anders dan op een verzamelaar of ‘greatest hits’ – nooit op een elpee gestaan. Ze had enorme hits begin jaren ’60, maar daarna werd het rap minder. Desalniettemin is haar hele oeuvre fantastisch. Vreselijk ondergewaardeerde zangeres.

Zijn alle country-uitvoeringen net zo saai als het origineel. Nee, er is één uitzondering. Hank Williams Jr. (de zoon van) veranderde het in 1990 in een swingende rocker met big band en Sammy Hagar (Van Halen) op de gitaar. Tegendraads, maar dat is hij zijn hele leven geweest. Hij had natuurlijk grote schoenen te vullen, maar de Nashville snobs vonden zijn countryrock niet in de traditie passen. Dáár ben ik het absoluut niet mee eens, maar tegelijkertijd is hij – in de countrymuziektraditie – een uitgesproken Republikein en heeft Obama met Hitler vergeleken. Geheel in de redneck-traditie riep hij tijdens een optreden dat We’ve got a Muslim president who hates farming, hates the military, hates the U.S. and we hate him.

Vanwege zijn uitvoering was ik bijna overgehaald…

https://www.youtube.com/watch?v=DPL_uOPrp8o

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.