Ondergewaardeerde Liedjes zou Ondergewaardeerde Liedjes niet zijn wanneer we geen aandacht zouden besteden aan één van de grootste sopranen ooit. Bovendien zijn we niet vies van een stukje klassiek getuige de keuzelijst van de Snob 2000. Persoonlijk kan ik een mooie opera of klassieke concert enorm waarderen, maar ik heb moeite met een hele uitvoering in een concertzaal. Om de één of andere reden heb ik na 30 minuten de grootste moeite om mijn ogen open te houden; dat heb ik overigens niet wanneer ik er thuis naar luister.

Maria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch was één van de bekendste operazangeressen van de tweede helft van de 20ste eeuw. In 1954 studeerde ze cum laude af en vertrok naar Basel waar ze twee jaar later haar debuut maakte in Puccini’s La Bohème. De komende jaren zou ze onder andere in de Duitse taal (!) een rol vervullen in Mozart’s die Zauberflöte en Strauss’ Salome. Haar definitieve doorbraak was in 1965 toen ze moest invallen met slechts een maand voorbereiding in Donizetti’s Lucrezia Borgia in de Carnegie Hal in New York. Het leverde haar een 25 minuten durende staande ovatie op. Haar bekendste rol is in Bellini’s Norma (Casta Diva); een uitmuntende bel canto in één van de meest moeilijke stukken voor een sopraan, omdat het een delicate en flexibele stem vereist met tegelijkertijd een sterke stem voor de enorme variëteit aan noten.

In 1988 maakte ze het bekende cross-over album Barcelona met Freddie Mercury; het titellied zou als officieel thema van de Olympische Spelen in 1992 gebruikt worden. Mercury was toen inmiddels overleden. Tijdens de opnamen (die 18 maanden in beslag zouden nemen) ontmoetten ze elkaar steevast met een kus, totdat Freddie haar moest informeren dat hij HIV-positief was en inmiddels AIDS had. It was very hard for me to take everything in, though nothing like as hard as what he must have been feeling. I was just so pleased that he felt able to confide in me. It meant he must have really valued our friendship. Our voices fitted well together and I liked him, respected him and loved his music. It was a special relationship. Freddie was in love with music, and so am I.

In 1995 werkte ze met Vangelis voor zijn album ter ere van de Griekse schilder El Greco. Twee jaar later maakte ze het album Friends For Life met onder andere Bruce Dickinson, Gino Vannelli, Johnny Hallyday en René Froger.

Montserrat Caballé werd in september opgenomen voor een galblaasprobleem. Ze overleed op 6 oktober in het ziekenhuis in Barcelona op 85-jarige leeftijd.

https://www.youtube.com/watch?v=T-_pLWEEmUw

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.