Charles Aznavour is op 94-jarige leeftijd overleden. Oneerbiedig zeggen we dan dat hij niet in de wieg gesmoord is. Wellicht is zijn hoge leeftijd te danken aan zijn ongelofelijk positieve instelling en zijn liefde voor de muziek en zijn publiek. Want hoe anders verklaar je dat hij sinds zijn tachtigste met zijn afscheidtoernee bezig was?

Ik herinner zijn liedjes op de radio in mijn jeugdjaren. Een warm timbre en aanstekelijke melodieën. Ongetwijfeld ook mooie teksten, maar in die dagen was mijn beheersing van de Franse taal nul-komma-nul. Les Comédiens, For Me…Formidable, Emmenez-Moi. Vanaf 1970 had hij in Nederland vijf jaar lang hits met Engelstalige liedjes met een heerlijk Frans accent, zoals Yesterday When I Was Young , The Old Fashioned Way en She. Ik kan mij nog een optreden in The Muppet Show herinneren waarin Aznavour met een schaap stond te dansen, terwijl hij She-ep zong. Wars van pretenties en vol van zelfspot.

In 1941 leerde Aznavour Pierre Roche kennen en samen traden ze veelvuldig op. Ze zouden zeven jaar later hun eerste single opnemen (Voyez, C’est Le Printemps). Twee jaar eerder waren ze ‘ontdekt’ door Édith Piaf en zij nam hen mee op toernee door Frankrijk en de V.S. en Canada. Roche werd verliefd en besloot in Quebec te blijven. Piaf haalde Aznavour over solo te gaan en nam hem de daaropvolgende acht jaar onder haar hoede. In die periode componeerde hij liedjes voor haar (waaronder Plus Bleu Que Tes Yeux) en onder andere Gilbert Bécaud. In 1954 treedt hij drie maanden op in Moulin Rouge en een jaar later opent hij Olympia voor Sidney Bechet.

Desalniettemin breekt hij pas in 1960 op 36-jarige leeftijd door als solo-artiest, maar dan volgen de hits elkaar op tot eind van de jaren zeventig. Aznavour zal veelvuldig blijven optreden en heeft een respectabele film en televisiecarrière. Het aantal awards zijn talrijk en zijn liedjes worden door vele beroemdheden gecoverd, zoals Frank Sinatra, Andrea Bocelli, Bob Dylan, Elton John, Dalida, Tom Jones, Julio Iglesias en Nina Simone.

De aimabele zanger heeft 51 studio en 21 livealbums op zijn naam staan plus 58 EP’s en 167 singles. In 1997 nam hij het album Plus Bleu… op. Hierop staat een duet met Piaf; het door hem voor haar gecomponeerde Plus Bleu Que Tes Yeux. In de clip zingt hij vol liefde met een virtuele Piaf. Misschien zingen ze het nog een keer samen voor de man daarboven?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.