Normaal gesproken stikt het van de vliegen in de zomer, maar dit jaar kampen we met een aanzienlijke daling in de insectenpopulatie. Ondergewaardeerde Liedjes werpt zich dagelijks op als beschermer van de eendagsvliegen. De arme musici die beloftevol beginnen, maar van wie na één poging weinig tot nooit meer iets wordt vernomen.

Tja, met een beetje lef noem je jouw band The Greatest Show On Earth. Allemaal leuk, netjes en beschaafd – bescheidenheid is een mooie deugd – maar als je het in de muziek wilt gaan maken is enige brutaliteit en aplomb een betere aanpak. Je kunt je ernaar gedragen, zoals de  broertjes Gallagher, en met Oasis als The Greatest Rockband on Earth worden gezien (tijdelijk althans) of het in je naam opnemen, zoals NWA: Niggaz With Attitudes. Zo ook dus de Britse formatie The Greatest Show On Earth.

Hoewel ze verre van de grootste show, band, artist, whatever zijn gebleven, was hun single Real Cool World een flinke hit. Hier ten lande piekte hij op zeven in zijn acht weken Top 40. In Zwitserland reikte de plaat zelfs tot de eerste plaats. Band en nummer pasten in de lijn Chicago Transit Authority en Blood, Sweat & Tears. Niet de lange bandnaam was de overeenkomst, maar de bezetting: een rockband aangevuld met een blazerssectie, wat tot een jazzy en wat meer soulvol geluid leidde (en let ook op het Ekseption-einde van Real Cool World!).

Oprichters van de band, misschien niet geheel toevallig ook broers zoals de Gallaghertjes, waren Norman en Garth Watt-Roy. Bassist en gitarist. Beiden geboren in Brits India en op jonge leeftijd verhuisd naar Engeland, in de tijd dat rock & roll overwaaide uit de V.S. Hun eerste bandje was The Living Daylights, dat één singletje uitbracht, Let’s Live For Today, een cover – en eerlijk gezegd ook een wat minder overtuigende versie dan die – van The Grassroots. Het leverde hen wel de nodige optredens op en was de opstap, na hun opstappen uit de band, naar The Greatest Show on Earth.

Real Cool World staat op Horizons; hun eerste van twee albums. Het was hun enige hit. The Greatest Show was dan weliswaar een eendagsvlieg, de gebroeders Watt-Roy niet. Zij speelden met Steamhammer, East of Eden, The Marmalade, Bonnie Tyler en The Q-Tips (Garth) en Nick Lowe, Jona Lewie, Wilko Johnson (Dr. Feelgood), The Selecter, The Clash, Frankie Goes to Hollywood en Nick Cave (Norman). Een grote hit waarop hij ook te horen is, is Hit Me With Your Rhythm Stick, want ja, Norman Watt-Roy was een Blockhead bij Ian Dury. Van grootste show tot domkop, het is maar hoe je het bekijkt, zo verkeerd heeft ie het niet gedaan.

https://www.youtube.com/watch?v=–ek69_AA94

Volg de eendagsvliegen op Spotify:

http://https://open.spotify.com/user/snob_2000/playlist/0wlcptFeZlDV9XEd0hiCAt?si=_uNDjEyeQwugPNglApaXmA

Helaas niet op Spotify:
Billy The Kid – Loser
Johnny Guitar Watson – I Want To Ta Ta You Baby
Don Dixon – Praying Mantis
Jill Jones – Mia Bocca
Spin Doctors – Spanish Castle Magic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.