Normaal gesproken stikt het van de vliegen in de zomer, maar dit jaar kampen we met een aanzienlijke daling in de insectenpopulatie. Ondergewaardeerde Liedjes werpt zich dagelijks op als beschermer van de eendagsvliegen. De arme musici die beloftevol beginnen, maar van wie na één poging weinig tot nooit meer iets wordt vernomen.

Verreweg de meeste muziek die je op de radio hoort, is gemaakt in de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk – of kort door de bocht – Amerika en Engeland. Tuurlijk, ook artiesten uit andere landen laten van zich horen. Liedjes uit Duitsland, Zweden: daar kijk je niet vreemd van op. Maar … Zwitserland? Nee, dat verwacht je toch niet.

Maar in 1986 werd mijn aandacht getrokken door een liedje dat van een Zwitsers duo bleek te zijn, namelijk Double met The Captain Of Her Heart. Halverwege de jaren ’80 hoorde je veel synth-pop op de radio. En dat had wel wat hoor, al die destijds nieuwe geluidjes uit allerhande toetsenborden en drumcomputers. Ik kon het wel waarderen. Maar dit liedje is anders. Je hoort voornamelijk authentieke, analoge muziekinstrumenten. Een licht strummende gitaar, subtiel jazzy pianoloopjes en een melodieuze sopraansax. Oké, ook een synthesizer, maar alleen op de achtergrond.

Zou dat meteen ook de reden zijn waarom het wereldwijd een behoorlijk grote hit werd: het qua sound opvallende contrast met het gros van de hitparade? Dat is natuurlijk moeilijk na te gaan. Hoe dan ook, ik vond het als 12-jarige gewoon een prachtig liedje. En eigenlijk vind ik dat nog steeds, ruim 30 jaar later. De warme sfeer, de melancholie: een pareltje.

Double heeft het succes van dit nummer niet meer kunnen evenaren. Het bleef bij deze hit. Met recht een eendagsvlieg.

Volg de eendagsvliegen op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
Billy The Kid – Loser
Johnny Guitar Watson – I Want To Ta Ta You Baby
Don Dixon – Praying Mantis
Jill Jones – Mia Bocca
Spin Doctors – Spanish Castle Magic
The Greatest Show On Earth – Real Cool World

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.