Normaal gesproken stikt het van de vliegen in de zomer, maar dit jaar kampen we met een aanzienlijke daling in de insectenpopulatie. Ondergewaardeerde Liedjes werpt zich dagelijks op als beschermer van de eendagsvliegen. De arme musici die beloftevol beginnen, maar van wie na één poging weinig tot nooit meer iets wordt vernomen.

Arrogant, te beroerd om Engels te praten en áls je ze dan met de grootst mogelijke moeite in hun eigen taal probeert aan te spreken, dan doen ze net of ze je niet verstaan. Ziedaar… de reden dat ik tot op heden nog nooit uit eigen beweging in Frankrijk op vakantie bent geweest. Maar Franse muziek, dáár heb ik een zwak voor. De taal leent zich dan ook prachtig voor de kleine liedjes waar ik zo van houd.

Al valt dit nummer niet écht in die categorie. Maar qua vrolijkheid kunnen er in mijn beleving weinig liedjes aan tippen. En Franser dan dit krijg je het ook niet. Ik zie het direct voor me: oude, besnorde Franse boertjes met alpino-pet die vol verrukking een veld in rennen om knoflook te plukken. Maar dat kan ook liggen aan een commercial voor een zeker merk kruidenroomkaas waar het liedje onder zat.

Michel Delpech is inmiddels niet meer onder ons. In 2013 werd keel- en tongkanker bij hem geconstateerd. Een ziekte die hem eerst zijn stem ontnam, en op 2 januari 2016 uiteindelijk ook zijn leven. Iets dat snel naar de achtergrond verdween door het overlijden van David Bowie en Glenn Frey in diezelfde maand. Voor de Fransman was er dan helaas ook niet het gebruikelijke saluutschot in de Top 2000, waar hij toch een paar jaartjes een notering had met deze plaat.

En inmiddels staat hij niet eens meer in de keuzelijst, terwijl hij met Pour Un Flirt in 1971 toch een flinke hit had. In de Nederlandse Top 40 bereikte het de top 3 en ook in de ons omringende landen gooide de single hoge ogen. Het bleef alleen wel bij die éné single, want de interesse voor het Franse chanson nam daarna langzaam af met als gevolg dat zijn successen daarna niet meer verder reikten dan de landsgrenzen van zijn thuisland.

https://www.youtube.com/watch?v=yrn0MsKAWDU

Volg de eendagsvliegen op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
Billy The Kid – Loser
Johnny Guitar Watson – I Want To Ta Ta You Baby
Don Dixon – Praying Mantis
Jill Jones – Mia Bocca
Spin Doctors – Spanish Castle Magic
The Greatest Show On Earth – Real Cool World

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.