Normaal gesproken stikt het van de vliegen in de zomer, maar dit jaar kampen we met een aanzienlijke daling in de insectenpopulatie. Ondergewaardeerde Liedjes werpt zich dagelijks op als beschermer van de eendagsvliegen. De arme musici die beloftevol beginnen, maar van wie na één poging weinig tot nooit meer iets wordt vernomen.

Soms gaat er niets boven recht voor je raap-rock. Luchtgitaar spelen en meebrullen op een stampend ritme. Uit dat oogpunt ben ik altijd een liefhebber van Bob Seger geweest, al werd hij in de jaren tachtig minder rockerig en begonnen de ballads iets te veel van het goede te worden. Niet dat ze slecht zijn, maar geef mij maar Old Time Rock & Roll.

Maar waar Bob een rij hits had waar je U tegen zegt moest Georgia Satellites het met aanzienlijk minder doen: Keep Your Hands To Yourself. De opname had bovendien nogal wat voeten in de aarde. Toen Elektra Records de goedkope demo beluisterde waren ze zo onder de indruk dat ze de band een vijfcijferig budget gaven om een album te maken. Echter, wat ze ook probeerden…ze kregen het niet voor elkaar om het spontane geluid van de demo te evenaren, zodat uiteindelijk besloten werd de oorspronkelijke demo te gebruiken.

Het lied is geschreven door zanger Dan Baird en gaat over de problemen van de drummer met zijn vriendin. Puriteins Amerika had natuurlijk nog wat te klagen over de tekst, want het opent met I’ve got a little change in my pocket, going jingle, linga, ling en dit werd uitgelegd als masturbatie. Hoe ze daar bijkomen is mij in ieder geval een raadsel, want de volgende zin is vrij duidelijk: Wants to call you on the telephone baby, a-give you a ring. Ik vraag mij dan af hoe die zeurpieten thuis de draaischijf of druktoetsen beroeren om op deze gedachte te komen?!

Het zou de enige hit voor Georgia Satellites zijn. Zowel het album als de single bereikte net niet de hoogste positie. Dan Baird zou solo in de jaren negentig ook nog een eendagsvlieg blijken te zijn met zijn I Love You Period.

Volg de eendagsvliegen op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
Billy The Kid – Loser
Johnny Guitar Watson – I Want To Ta Ta You Baby
Don Dixon – Praying Mantis
Jill Jones – Mia Bocca
Spin Doctors – Spanish Castle Magic
The Greatest Show On Earth – Real Cool World

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.