Normaal gesproken stikt het van de vliegen in de zomer, maar dit jaar kampen we met een aanzienlijke daling in de insectenpopulatie. Ondergewaardeerde Liedjes werpt zich dagelijks op als beschermer van de eendagsvliegen. De arme musici die beloftevol beginnen, maar van wie na één poging weinig tot nooit meer iets wordt vernomen.

21 augustus 1981. Een mooie zomerdag. Op naar Baarlo met drie maten. Niet voor de bezienswaardigheden, maar voor een combi-concert van drie Amerikaanse topbands: 38 Special, Kansas en Foreigner aangevuld met Jango Edwards, deelnemer en oprichter van het International Festival Of Fools in Amsterdam (1975) en een lokale band, Girls Walk By (als festivalopener).

De drie Amerikaanse bands waren allen in hun sterkste opstelling. 38 Special was in Nederland een onbekende rockband, die het jaar daarvoor met hun 3de album waren doorgebroken. Het album Wild-Eyed Southern Boys was net een half jaar eerder uitgekomen en scoorde dubbel platina. Foreigner had al een waslijst aan hits gehad, grossierde in platina albums en was daarom de afsluiter.

Kansas daar aan tegen was de oudste band van het drietal en had inmiddels acht succesvolle albums op hun conto staan, maar slechts één top 10 hit: Dust In The Wind. Carry On Wayward Son bereikte in de U.S. net de Top 10 niet, maar is melodisch en symfonisch op alle fronten een veel beter lied. In Nederland bereikte dus uitsluitend Dust In The Wind de hitparade en is Kansas dus formeel een eendagsvlieg.

Tijdens het concert stond zanger en toetsenist Steve Walsh als een wildeman met ontbloot bovenlijf en met gympen en gele sokken te springen zonder ook maar een noot te missen. Een geweldig concert; het zou één van zijn laatste worden, want eind ’81 verliet hij de band (tijdelijk) en dit sluit hun succesvolste periode af.

Kansas in in 1970 opgericht door een fusie van twee bands uit Topeka (Kansas): Saratoga met gitarist Kerry Livgren en White Clover met bassit Dave Hope en drummer Phil Ehart. Ze speelden in de beginjaren experimentele rock dat een mix was van Frank Zappa en King Crimson. In 1972 kwam Steve Walsh bij de groep en kregen ze een contract bij Kirshner aangeboden op voorwaarde dat de muziek minder gecompliceerd werd. Livgren: Having done strange music for several years, we got a little tired of eating rice. I realized I’d have to make my stuff a little more approachable.

De eerste drie albums schreven voornamelijk Livgren en Walsh de liedjes, maar in 1976 kreeg Walsh een ‘writer’s block’ en voor Leftoverture schreef Livgren alle liedjes met – op drie tracks – een beetje hulp van de bandleden. Ze hadden zo wie zo een probleem, want door de vele optredens en reizen hadden ze geen materiaal behalve Magnum Opus dat oorspronkelijk Leftoverture heette, omdat het uit vele restjes was samengesteld.

Het werd een steengoed album met een mix van rock, jazz en symfonische rock. Hun doorbraak, de single Carry On Wayward Son haalde bijna het album niet, want op de dag van de opnames kwam Livgren de studio binnen en zei dat hij nog één extra lied had. Doordat alle tracks al vaak geoefend waren en Carry On Wayward Son dus niet stonden de mannen niet te popelen. Carry On Wayward Son is pas in de studio gerepeteerd. Livgren is overigens ook de componist van hun enige hit in Nederland: Dust In The Wind. I originally wrote it as a finger-picking exercise. My wife was listening to me play it one day and she said, ‘You know, that’s really pretty. You should make a song out of that.’ I didn’t think it was a Kansas-type song. She said, Give it a try anyway. Several million records later, I guess she was right. Musically, though, it’s not one of my favorite songs. I tend to like the more bombastic things, like The Wall.

Ik ben het volledig met hem eens. Een onderschat maar schitterend nummer mede door de elektrische viool van Robby Steinhardt. Luister en huiver.

Volg de eendagsvliegen op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
Billy The Kid – Loser
Johnny Guitar Watson – I Want To Ta Ta You Baby
Don Dixon – Praying Mantis
Jill Jones – Mia Bocca
Spin Doctors – Spanish Castle Magic
The Greatest Show On Earth – Real Cool World

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.