Normaal gesproken stikt het van de vliegen in de zomer, maar dit jaar kampen we met een aanzienlijke daling in de insectenpopulatie. Ondergewaardeerde Liedjes werpt zich dagelijks op als beschermer van de eendagsvliegen. De arme musici die beloftevol beginnen, maar van wie na één poging weinig tot nooit meer iets wordt vernomen.

Soms lijkt het wel of de Osdorp Posse nooit bestaan heeft, als je de huidige Nederlandstalige hiphop volgt. Taalvernieuwers waren Def P en zijn mannen. En snoeihard, kom daar tegenwoordig maar eens om.

De eerste nummers, waarvan Moordenaar waarschijnlijk de bekendste is, waren nog sterk op Amerikaanse gangstaraps geent, met taalvondsten als Het was de moederneukende politie met hun moederneukende justitie en Luister maat, ik ben van de straat, je weet zeker niet tegen wie de neuk je praat. Ietwat puberaal, hoewel het wat had, die letterlijk vertaalde termen die Amerikaanse rappers gebruikten. Bullshit werd stierenpoep, peace werd vrede en who the fuck werd, nou ja, zie boven. Eenvoudig, platvloers en toch geraffineerd.

Maar de band wist een eigen stijl te vinden en te brengen, de Nederhop. En daarmee wist de band slechts één hit te scoren, Origineel Amsterdams, met briljante zinnen als Een souteneur is een pooier, en die schooier maakt het mooier, zet z`n kip in de vitrine en wordt rijker dan de Gooier.

Dat het bij die éné hit bleef lag aan de radio. Ze willen dat de inhoudloze shit een hit blijft, zodat iedereen van hun omroep lid blijft (uit: Dood aan de radio). Want de taal was te grof en de beats te hard. Ook Geen Clubhit, om een ander nummer te citeren, ondanks die Lettergrepen grijpen hakke takken op de beat, als kralen op een ketting, een snoer door het lied.

Want eendagsvliegen die komen en gaan en dat geeft ons een extra rede om door te gaan klinkt het aan het begin van het album Geendagsvlieg uit 1997. En door gingen ze, 20 jaar lang, om in 2009 te stoppen op hun hoogtepunt, simpelweg omdat ze, zoals Def P. als reden gaf geen ouwe lullen band willen worden.

Volg de eendagsvliegen op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
Billy The Kid – Loser
Johnny Guitar Watson – I Want To Ta Ta You Baby
Don Dixon – Praying Mantis
Jill Jones – Mia Bocca
Spin Doctors – Spanish Castle Magic
The Greatest Show On Earth – Real Cool World

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.