De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke twee weken is er een nieuwe bijdrage.

Je kan Michiel Papenhove kennen als voormalig gitarist van Within Temptation. Tussen 1996 en 2001 was Michiel onderdeel van deze populaire symfonische metalband. Na zijn vertrek is Michiel echter niet stil gaan zitten. Hij ontdekte de electronische muziek en maakt nu muziek in zo’n beetje ieder hokje dat we als Nederlanders kunnen bedenken. Zelf denkt hij liever niet als hokjes, maar maakt hij gewoon muziek. Die muziek kan je onder andere vinden op Soundcloud. Daarnaast is Michiel onderdeel van Vintage Futura.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Michiel Papenhove: Blue Stahli – Not Over Til We Say So (2015)

Enkele jaren geleden stuitte ik geheel toevallig op een artiest waar ik op dat moment nog nooit van gehoord had. Ik zette het debuutalbum van deze persoon op en na het eerste nummer beluisterd te hebben, was ik meteen verkocht. Helemaal mijn ding. De artiest waar ik het over heb is Blue Stahli, een eenmansproject van multi-instrumentalist Bret Autrey. En als ondergewaardeerd liedje heb ik een nummer van zijn meest recente album The Devil  gekozen.

De reden hiervoor is als volgt: mijn persoonlijke voorkeur voor muziek ligt al enkele decennia in de wat luidere hoek. Vooral metalmuziek heeft altijd een grote rol in mijn leven gespeeld maar tot mijn grote teleurstelling is metal nou niet echt een stroming die bijster veel progressie kent. Tegenwoordig zijn stromingen als metalcore en djent wel behoorlijk prominent aanwezig maar zodra ik deze muziek beluister, bekruipt mij toch telkens weer het gevoel van been there, done that. Ik was dus een beetje uitgekeken geraakt op metalmuziek en zat te wachten op iets dat een keer een verfrissende wind door de scene deed waaien.

Enter Blue Stahli. Deze mijnheer weet metal op perfecte wijze te combineren met allerlei andere stromingen waarbij catchy poplijntjes een heel erg grote rol spelen. En als er – naast metalmuziek – een muziekstroming is die ik ook erg hoog heb zitten, dan is dat popmuziek uit de jaren ‘80. Dus als iemand vervolgens twee van mijn favoriete stijlen prachtig weet te combineren, dan heb je mijn hart gestolen.

Ik heb als ondergewaardeerd liedje het nummer Not Over Til We Say So gekozen aangezien dat naar mijn mening een prachtig voorbeeld is van de kruisbestuiving die Blue Stahli weet te verwezenlijken: ouderwets rossen, een flinke dosis electronica en een meezing-baar en episch poprefrein.

En omdat ik ook een liedje uit de lijst dien te halen, wordt dat John Mayer met Stop This Rain. Gewoon omdat het kan.

Release Artiest en Titel
1946 Louis Jordan – Ain’t That Just Like a Woman (They’ll Do It Every Time)
1966 The Left Banke – Walk Away Renée
1967 Q65 – From Above
1971 Little Richard – Green Power
1974 Maria Bethânia – A Felicidade
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1976 Rory Gallagher – Edged In Blue
1978 Breeze – It’s Only A Matter Of Time
1981 Frank Zappa – Tinsel Town Rebellion
1983 De Div – 4
1984 Let’s Active – Waters Part
1986 Fatal Flowers – Younger Days
1987 The Sisters Of Mercy – This Corrosion
1992 The Saw Doctors – Never Mind The Strangers
1993 Morphine – Thursday
1999 De Kift – Bierflessengroen
1999 Chuck Prophet – I Couldn’t Be Happier
1999 Jason Falkner – Holiday
2001 Hedwig & The Angry Inch – The Origin of Love
2003 Yo La Tengo – Today Is The Day
2004 Iron & Wine – The Trapeze Swinger
2006 Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice
2006 Cuban Heels – Work Me Baby
2008 Jim O’Rourke – Pictures Of Adolf Again (2008)
2009 Micachu & The Shapes – Curly Teeth
2011 Sarah Siskind – Yellow And Blue
2013 Sir Yes Sir – Smiling
2014 Opeth – Cusp Of Eternity
2014 The Big Hunger – Ways To Waste Time
2015 Blue Stahli – Not Over Til We Say So

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Arthur AkkermansUna BerginBertolf, Pip BlomSander EversAnneke van GiersbergenMarinus de GoederenAnnelotte de Graaf, Kevin de HardeLenny HelsingAnne-Maarten van HeuvelenSpecs HildebrandJerry HormonePeter Koelewijn, Henk Koorn, Edgar KruizeRick de LeeuwMaceál, Paul de MunnikAnouk Paus, Aafke RomeijnJulian SasIan SiegalArjan Snijders, Henk TemmingRobby ValentineHans VandenburgRob Vunderink, Petra de Winter en Jonas Winterland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.