De Blind Boys Of Alabama zijn in 1939 opgericht als The Happyland Jubilee Singers; jongens van circa 9 jaar die in het Alabama Institute For The Negro Blind verbleven. Alle zangers met uitzondering van één waren blind. In 1945 stopten ze met school en gingen toeren. Drie jaar later werden ze samen met de Jackson Harmoneers uit Mississippi geboekt voor een battle of the Blind Boys. Ze veranderden hun namen naar de Five Blind Boys of Alabama en namen hun eerste hitsingle op: I Can See Everybody’s Mother But Mine. Een mooi voorbeeld uit de daaropvolgende periode is Too Close To Heaven.

Ze zouden door de decennia heen populair blijven, maar medio  zestiger jaren en in de zeventiger jaren werd soulmuziek de nieuwe gospel voor de zwarte gemeenschap. Clarence Fountain had in 1969 de groep verlaten voor een solocarriëre, maar kwam 1980 weer terug. In 1982 en 1983 traden ze voor een gemengd publiek op tijdens de World’s Fair in Knoxville en ontvingen ze twee awards voor hun theateroptreden met Morgan Freeman in Oedipus en hun album Deep River (1992) , waarop ze voor het eerst popmuziek met gospel vermengden werd genomineerd voor een Grammy. Tien jaar later ontvingen ze deze wel voor Spirit Of The Century. Inmiddels staan er vijf in de prijzenkast en een Lifetime Achievement Award Grammy.

In 2007 stopte Clarence Fountain met toeren, maar bleef wel zingen op de studioalbums. Hun laatste album Almost Home uit 2017 zou zijn laatste worden, zodat nu slecht nog Jimmy Carter de enige levende oprichter en originele zanger is. Clarence Fountain is op op 1 juni op 88 jarige leeftijd aan de gevolgen van diabetes overleden.

Alhoewel atheïst kan ik genieten van sommige gospels vanwege de passie. De Blind Boys wisten populaire muziek om te bouwen zonder afbreuk te doen aan hun roots. In 1995 namen ze hun allereerste livealbum op in de House Of Blues dat opende met Didn’t It Rain en met de openingszin I didn’t come here looking for Jesus. I bought him along with me! Een fantastisch album waar ze langs alle muzikale wegen wandelen.

Ze hebben met alle groten der aarde op het podium gestaan, albums opgenomen waaronder met Ben Harper en Taj Mahal en hebben gigantisch veel prijzen gewonnen. Een mooi voorbeeld is I Saw The Light. Een country-gospel; in 1948 door Hank Williams uitgebracht werd het zijn standaard showafsluiter. Het is vele malen gecovered, maar de uitvoering van de Blind Boys samen met Hank Williams Jr. is een mix van blues, soul. country en gospel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.