Vooralsnog worden er geen uitspraken gedaan over de dood van zanger en gitarist Scott Hutchison van de band Frightened Rabbit, maar het vermoeden is zelfmoord. De reden is onduidelijk. Hij was voor het laatst gezien op 9 mei toen hij het hotel in Edinburgh verliet. Ergens in de namiddag heeft hij een tweet de wereld ingestuurd: Be so good to everyone you love. It’s not a given. I’m so annoyed that it’s not. I didn’t live by that standard and it kills me. Please, hug your loved ones. I’m away now. Thanks. Zijn broer  schakelde daarop de politie en het publiek voor informatie. Een dag later rond 21.00 uur werd zijn lichaam gevonden.

In 2003 startte hij samen met zijn broer Frightened Rabbit, vernoemd naar zijn toenmalige verlegenheid, om drie jaar later hun debuutalbum uit te brengen. Er zouden er nog vier volgen plus drie EP’s en twee live-albums. Bovendien bracht hij als Owl John en lid van The Fruit Tree Foundation nog twee albums uit. Dit jaar kwam Mastersystem van de gelijknamige band uit; een supergroep met zijn broer en de gebroeders Lockey (respectievelijk Editors en Minor Victories).

Hun bekendste liedjes zijn Nothing Like You en Swim Until You Can’t See Land, geïnspireerd door de film, The Wackness, met Ben Kingsley. In een scene stapt Kingsley in de zee en gaat zwemmen. Alsmaar verder in een poging tot zelfmoord tot hij zich realiseert dat hij dit eigenlijk niet wil en terug gaat. Het lied is ook het allereerste wat hij gecomponeerd heeft met als uitgangspunt de afwijzing wat de meeste mensen als normaal zien van gewoonten en gedrag.

Hutchison zelf had la jaren last van zware depressies en dat kwam zeker tot uiting in zijn songteksten. Hij is 36 jaar geworden.

Foto: Scott Hutchison zit in het midden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.