Ik vond het een prachtig nummer, maar ik was het vergeten, gewoon, compléét vergeten. Totdat ik in één van mijn onderzoekjes voor mijn eigen blog een fragmentje opduikelde van The Magic Friends. Een radioprogramma van Sjors Fröhlich en Peter Plaisier waar ik graag naar luisterde in mijn jonge jaren. In dat fragment hadden de twee DJ’s het over Kristin Hersh.

Kristin Hersh… O ja! Opeens herinnerde ik het me. Een eendagsvlieg die mede dankzij de inzet van Michael Stipe in 1994 een bescheiden hitje scoorde in ons land met Your Ghost. Het was een hemelse combinatie: de breekbare stem van de Amerikaanse zangeres naast de prachtige uithalen van de R.E.M.-frontman. Écht een liedje dat je drie minuten lang kippenvel bezorgt.

Een liedje, dat hopelijk toch wel méér mensen kenden? Ik besloot de proef op de som te nemen en verwerkte het in een van de popquizzen die ik samen met een aantal anderen organiseer. Maar helaas, ook bij de deelnemers was het blijkbaar niet blijven hangen, want de vakjes bleven vrijwel allemaal leeg.

Wat ongelooflijk zonde dat zo weinig mensen zich dit prachtige nummer konden herinneren! Goed, het was hier in Nederland misschien niet echt een grote hit met een verblijf van 4 weken en als hoogste een 25ste plaats, maar er zijn echter wel méér nummers die amper een hitlijst hebben gezien en toch door vrijwel iedereen als evergreen worden beschouwd.

Your Ghost hoort kennelijk niet bij deze groep. En ja, dan blijft er eigenlijk nog maar één plek over waar ik deze plaat het podium kan geven dat het naar mijn bescheiden mening verdient. Want als er dan één nummer ernstig ondergewaardeerd is, dan is het wel dit nummer.

5 comments

  1. Eéndagsvlieg gaat in Nederland misschien wel op, maar in de UK en de VS kende ze ook succes met Throwing Muses. “Your Ghost” stond overigens op het album Hips And Makers. Vier nummers van datzelfde album zijn ook nog op de fraaie Strings EP uitgebracht. Inderdaad, met strijkers.

  2. In de popquiz die mee organiseer, werd er goed gescoord bij de dit nummer. Dus niet iedereen is heeft vergeten.

    Gr

    Vincent

  3. Prachtig nummer inderdaad, staat in mijn ‘mooiste liedjes’ lijst op Spotify. En Kristin Hersch is zeker geen eendagsvlieg! In de jaren negentig erg veel naar haar geluisterd, naar bijv Hips and Makers, en vooral naar de cd’s University en Limbo van haar band Throwing Muses.

  4. zalige song ik ben van ’79! En ik kon het als enige van ons gezin 1 zus 2 ouders meezingen. Dus het bleef ook wel hangen. Een van de eerste die ik kocht in itunes. zo simpel en fragiel dat ik het op meerdere momenten kan opzetten. blijft gewoon tijdloos en dat maakt het zo mooi ook!!

  5. Haha, Kristin een ééndagsvlieg noemen. Haar band Throwing Muses is een van de allerbeste alternatieve bands allertijden. Albums als The Real Ramona, House Tornado en Red Heaven, dat niveau halen weinigen. Solo ook prima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.