Geen idee waarom, maar mijn smaak qua muziek wisselt met de dag. Soms is het de blues, en de andere dag latin of luisterliedjes. Toch komt de laatste tijd meer en meer de harde kant van de muziek voorbij. Stevige rock met een headbang en twee vingers in de lucht. ’s Winters is dat op de crosstrainer en wanneer ik met gewichtjes speel logisch; een manier om gezonde aggressiviteit op te wekken en net dat beetje meer te kunnen geven.

Onlangs struikelde ik over de groep Shinedown op YouTube. Ik kende wel het één en ander, maar het was ook niet zo dat ik omver geblazen werd. Totdat ik How Did You Love? hoorde. Zo, dat kwam de man-cave binnen zetten! Ja, ik noem de kamer met de PC en alle toebehoren het mannenonderkomen. Mijn vrouw komt hier uitsluitend binnen wanneer ze mijn aandacht nodig heeft. Dat heeft ook te maken met de pokkeherrie (volgens haar) die ik de hele dag draai tijdens mijn online-omzwervingen en beheer van onze zaken. En natuurlijk staan hier mijn pakweg 2.500 zilveren schijfjes uitgestald.  Eerst op genre en dan op alfabetische volgorde, want anders vind ik niets terug.

Afijn, Shinedown dus. Hun laatste album Threat To Survival uit 2015 kreeg gemengde reviews. Niet helemaal onterecht, maar How Did You Love? spat er wel van af. Wat een kracht, en wat een tekst.

Zanger Brent Smith:it’s a different song for us, because it was very unique, the statement that’s in the song, but it’s also a song that asks the question, ‘How did you live your life?’ Because if you are given the gift of life, and you’re born, you will pass away eventually; it’s going to happen. But what did you do in the meantime? In the middle of all that, what did you leave behind? What was your legacy? What kind of person were you? Did you love? Did you inspire people? Were you good to people? Were you good to yourself? I think it was more of a question of, were you able to let go of hate?

En terwijl ik overmatig zwetend op de cross-trainer sta gaat de blik op oneindig en denk ik na over de vraag. Indien ik nu het loodje leg ben ik dan tevreden? Een moeilijke vraag, want er zijn tientallen zaken die ik – met de wetenschap van nu – anders gedaan zou hebben. En tegelijkertijd fantaseer ik wel eens hoe het leven er uit zou zien, indien ik een andere afslag gekozen zou hebben. Desalniettemin vind ik wel dat ik meer tijd aan mijn naasten zou moeten investeren, maar goede bedoelingen ten spijt gaat het leven in een hoog tempo door. De tijdsfactor.

Waarom ben ik met deze vraag bezig? De zestig komt rap in zicht en ik zie kennissen en vrienden veel te jong wegvallen. Waren ze tevreden over hun leven? Zal ik het zijn wanneer de man met de zeis komt?

No one gets out alive, every day is do or die
The one thing you leave behind
Is how did you love, how did you love?
It’s not what you believe those prayers will make you bleed
But while you’re on your knees
How did you love, how did you love, how did you love?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.