Het origineel is uit 1963; gezongen door éné Bessie Banks. Het is een souluitvoering, maar het kabbelt; lekker snel vergeten. In 1964 namen The Moody Blues het op in de hoop een hit te scoren. Hun eerste single was geflopt, mede door de ietwat klagelijke stem van zanger Denny Laine (die later bij Wings zou spelen).

Denny Laine: it came in one of these suitcases full of records from America. So I picked that one out especially because Mike Pinder was a piano player. We’d always get the gig where the piano would be out of tune and we’d get the slow handclap, because they were waiting to tune the piano. Anyway, we did Go Now because it was a song with a piano in it.
Zijn stem paste nu perfect bij het lied en het werd een wereldwijde hit, maar het zou tot 1967 duren én met Justin Hayward en John Lodge (en zonder Denny Laine), voordat ze weer een wereldwijde hit hadden in de legendarische stijl met de mellotron.

Natuurlijk wordt het lied gecovered, maar (de instrumentale uitvoering van) Billy Preston of die van Cher zijn nauwelijks interessant. Echter, die van David Cassidy (1972) evenaart de uitvoering van The Moody Blues en was misschien zelfs een tikje beter door de blazers en strijkers.

Gloria Jones brengt het lied in december 1976 weer terug in de soulhoek. Een fantastische uitvoering, die alle anderen ruim overstijgt doordat zij wel de emotie kan overbrengen van de breuk met haar geliefde.

We’ve already said  ‘So long’
I don’t want to see you go, oh you’d better
Go now go now, go now

Jones werd bekend met Tainted Love, maar dit was oorspronkelijk de B-zijde van een geflopte single (My Bad Boy’s Comin’ Home). Het kreeg op een heel curieuze manier een tweede kans in Engeland. Een zeeman bietste sigaretten in ruil voor de single. De ontvanger van de plaat was op weg naar een club en toen Tainted Love gedraaid werd gingen de gasten uit hun dak, mede door de seksuele implicatie. Soft Cell had er in de jaren tachtig een wereldwijde hit mee.

In 1969 ontmoette ze Marc Bolan (T. Rex) tijdens haar optreden in de musical Hair en drie jaar later zouden ze een relatie starten. Ze werd achtergrondzangeres bij zijn band T. Rex en maakte een tweede solo-album. In 1975 kregen ze een zoon, maar het geluk mocht niet lang duren: in september 1977 reden Bolan en zij tegen een boom. Jones was de chauffeuse en had een gebroken kaak, maar Bolan overleed ter plekke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.