Eunice Waymon was geen gemakkelijke tante, maar daar had ze alle reden toe. Ze was op jonge leeftijd al een begnadigd concertpianiste.
Als 12-jarige gaf ze een optreden in een kerk, maar haar ouders werden van hun plaatsen vooraan door de organisatie achterin de kerk gestuurd. Eunice weigerde op te treden, tenzij haar ouders vooraan mochten zitten. Op haar zeventiende deed ze een fantastische recital voor een beurs, maar werd afgewezen; het is nooit duidelijk uitgesproken door het instituut, maar waarschijnlijk omdat ze zwart was. Beide zaken waren de redenen waarom zij zich later aansloot bij de ‘Civil Rights Movement’.

Maar ook haar familie had moeite met haar besluit de muziek van de duivel (jazz) te spelen, en daarom veranderde ze haar naam in Nina Simone. In 1964 begon ze maatschappelijke en social geëngageerde liedjes te componeren en zingen, zoals Mississippi Goddam en Old Jim Crow. Na de moord op Martin Luther King zong ze Why? (The King Of Love Is Dead).

Simone stond bekend om haar slechte humeur en regelmatige woede-aanvallen. In 1985 schoot ze op een platenbons, die ze ervan beschuldigde haar royalties in te pikken. In 1995 schoot ze met een luchtbuks op een buurjongen, omdat hij haar concentratie verstoorde. Met een pistool in de hand een paar gedragen schoenen naar de winkel terugbrengen en haar geld terug eisen. Een telefoon uit de muur rukken. Jaren later bleek dat ze bipolair was.

Simone betaalde geen belastingen als protest tegen de Vietnam-oorlog en toen ze hoorde dat ze opgepakt zou worden besloot ze de V.S. te verlaten en heeft onder andere in Nederland en Zwitserland gewoond om uiteindelijk in Frankrijk neer te strijken, waar ze in 2003 overleden is.

Sinnerman is afgeleid van een Afrikaanse gospel, maar het origineel is van Les Baxter (1956). In 1965 maakte ze een 10 minuten durende cover. Ze vertolkt het met een intense emotie, mede door haar eigen religieuze overtuiging en politieke mening. Het lied is geïnspireerd door de reis van Mozes en zijn volgelingen door de woestijn. Het is één van haar meest bekende en gewaardeerde liedjes; de tekst was gebaseerd op een preek die haar moeder gaf om mensen te helpen hun zonden op te biechten.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.