De kans dat ik op een liedje ga stemmen in de Snob 2000 kun je in een formule gieten:

Ks = Ss * Os

Waarbij:

Ks = de kans (K) dat ik stem op een liedje (s)
Ss = de schoonheid (S) van liedje s, waarbij het aller lelijkste liedje ooit een 0 krijgt en het allermooiste liedje ooit een 1
Os = het onrecht (O) dat liedje s niet in de keuzelijst van de Top 2000 staat. Deze O kun je weer berekenen door te kijken naar het commerciële succes van dat liedje, maar vooral naar de invloed ervan in de popgeschiedenis. Ook wordt O groter naarmate er minder liedjes van dezelfde artiest in de lijst staan.

Tot zover de theorie. In andere woorden zou je kunnen zeggen dat er twee criteria zijn om een liedje de Snob 2000 in te stemmen, namelijk ‘vind ik het liedje leuk?’ en ‘is het onterecht dat dit niet in de keuzelijst van de Top 2000 staat’? Hoe harder je op beide vragen ‘JA!’ kunt antwoorden, des te groter de kans dat je erop stemt.

Mijn stemlijst is een mengeling. Ik snap ook wel dat Yes, The River Knows van The Doors nooit die keuzelijst gaat halen, maar het is voor mij zo’n mooi nummer dat ik er toch op stem.

In de categorie onrecht zitten er ook wel een paar tussen:

  • Reckoner van Radiohead (3). Niet dat het nou per sé dat nummer moest zijn, maar waarom neemt de organisatie van de Top 2000 geen enkel nummer van Radiohead mee van Kid A en later? Okay, commercieel waren deze albums (op Kid A) misschien minder succesvol dan The Bends of OK Computer, maar de invloed die deze muziek heeft gehad in deze eeuw is groot genoeg om op zijn minst iets mee te nemen van het latere werk
  • Hit Me With Your Rythm Stick (8). Sterker: Ian Dury & The Blockheads staan er gewoon überhaupt niet meer in. Ook niet met Sex & Drugs & Rock & Roll. Hit me heeft van 2000 tot 2011 ook de eindlijst gehaald maar is nu uit de gratie geraakt, blijkbaar.
  • Pixies met Where Is My Mind (13). Je kunt wel op This Monkey’s Gone To Heaven stemmen, maar dat is alles, Pixies-gewijs. Hey!
  • Tesselate van Alt-J (17). Alt-J is een artiest waarvan nog geen enkel nummer in de keuzelijst staat van de Top 2000. Ik denk dat we inmiddels toch wel mogen zeggen dat Alt-J redelijk iconisch is voor dit decennium, toch? Missertje dus.

Waar ik misschien nog het meest verbaasd over ben, is King Kunta van Kendrick Lamar. Zowel de Snob als de Top 2000 krijgt wel eens het verwijt dat de lijst te blank is. Dat is terechte kritiek, alleen weten wij inmiddels ook dat je de keuzes van de stemmers niet kunt beïnvloeden (en dat is maar goed ook).

Wat je wel kunt doen, is ervoor zorgen dat belangrijkste nummers van belangrijke artiesten (zowel van nu als van vroeger) in de keuzelijst voorkomen. King Kunta is voor Kendrick Lamar wat The Next Episode was voor Dr Dre (maar daar kon je ook niet op stemmen).

I remember you was conflicted, misusing your influence.

Hier is trouwens mijn volledige shortlist van dit jaar:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.