Hagenezen zijn er raar volkje; Hagenaars trouwens ook. Het verschil? Vroegâh was er sprake van een scheiding tussen arm en rijk, figuurlijk en letterlijk. De éné helft van Den Haag is gebouwd op zandduinen en de andere helft op veen. De scheidslijn is de Laan van Meerdervoort. De rijken (Hagenaars) woonden op het zand en de armen (Hagenezen) op het veen. Echter, na de Tweede Wereldoorlog kwam hier een einde aan vanwege de wederopbouw en moesten de ‘kâhwe-kakkâhs’ (elite) en de ‘proowleten’ (plebs) vaak dezelfde portiekflat delen. Met het ontstaan van de middenklasse is de tegenstelling verdwenen. Maar deze scheiding betekent wel dat Wilhelmina en Juliana op het veen geboren zijn (paleis Noordeinde) en indien zij toch adelijk zijn ben ik het ook een beetje. Ik ben namelijk opgegroeid in de Pieterstraat vlak achter de paleistuinen. Wilt u mij voortaan dus met enige egards bejegenen? Overigens zijn in de tegenwoordige volksmond Hagenaars import en de Hagenezen authentieke Hofstadbewoners.

Terug naar het begin….Hagenezen nemen geen blad voor de mond, kankeren er lustig op los en zijn dol op humor en grapjes. Ze hebben ook een enorm arsenaal aan scheldwoorden met vaak meerdere woorden voor hetzelfde onderwerp. Het is aandoenlijk om buitenstaanders een poging te horen wagen de lokale vocabulaire eigen te maken. Bovendien spreken we de ‘T’ aan het einde van een woord niet uit. Een taalgrapje? Vooruit dan maar! Op H.S. (= Hollands Spoor) staat een verkoper worstwaren luidkeels aan te prijzen. Broâdjuh wôhs(t) … lekkeâhre broâdjus wôhs(t). Komt een man langs lopen en die vraagt: Meneer kan zeker geen ‘T’ uitspreken? Jawel hoâh vuile teâhringlèeâh. Ietsje opgekuist, want ik wil voorkomen dat de discriminatiekaart getrokken wordt.

Ras-Hagenees Hans V. deed het subtieler dan mijn geforceerde poging. Met zijn Gruppo Sportivo maakt hij in 1977 Beep Beep Love. In die tijd werd het woordje neuken op radio en televisie steevast vervangen door een biepje. Moet ik het nog uitleggen? Vooruit dan maar: Beep Beep Love is dus fuck fuck love en het grappige was dat niemand het door had en de single gewoon overal te horen was, terwijl Hans figuurlijk zijn middelvinger opstak. Gewoon lekker eigenwijs en spottend met het muziekestablishment. Beep You.

Volledig de mens Hans Vandenburg ook, want als Hagenees rekent hij genadeloos af met slechte grappen en rare commentaren. Of je nou een BN’er bent of niet. Kijk, ik hoef bij hem daar niet bang voor te zijn, want ik ben van nature bijzonder geestig. En Hagenees. Bovendien kan ik smakelijk lachen om zijn grappen en grollen en absurditeiten op facebook. Hij is nog altijd messcherp. Gelukkig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.