In Nederland wordt hij voornamelijk gezien als een Franstalige kloon van Elvis en twee nummer 1-hits (in 1963), Pour Moi Ma Vie Va Commencer en Elle Est terrible/Tes tendres Années, lijken dat ook te bevestigen. Overigens behaalden deze twee in de overige landen de toppositie niet. Maar Johnny Hallyday was mega groot, mega populair en mega succesvol in de Franstalige landen. 50 studio albums, waarvan 37 de top 5 wisten te halen. Het merendeel behaalde de toppositie. Al zijn albums sinds 2000 (en dat zijn er acht) bereikten moeiteloos de hoogste positie. 165 singles en 29 live-albums zijn een ‘tour de force’.

Hallyday begon zijn muzikale carrière in 1960 en scoorde vrijwel meteen met Franstalige covers van Engelstalige liedjes. In de anglofiele oren klinkt het verschrikkelijk, maar in de jaren zestig was dit de gewoonste zaak van de wereld. In die dagen duurde het maanden voordat een liedje de plas overgestoken was en in de tussentijd werd er driftig vertaald. Onze eigen Rob de Nijs heeft zijn allereerste succes hiermee behaald en vele van zijn liedjes zijn eveneens een adaptatie (met fantastische teksten, overigens).

Deze zomer hebben we hier nog een blog over Hallyday geschreven. Eind jaren zestig begon hij origineel werk op te nemen en Que Je T’aime werd een enorme hit en was een publiekslieveling tijdens concerten.

Hallyday heeft een aparte kamer voor zijn gouden platen en onderscheidingen, zoals Chevalier des Arts et des Lettres, Chevalier de la Légion d’honneur en Officier de l’ordre de la Couronne. Hij was in de jaren zestig net zo bekend en beroemd als Brigitte Bardot of De Gaulle, en hij bleef tot zijn dood één van de meest besproken mensen in de Franse pers. In 1965 trouwde hij met Sylvie Vartan en het zou één van zijn vele spraakmakende relaties zijn.

In 2008 behaalde hij zijn laatste megascore met de single Ça N’finira Jamais (Het Zal Nooit Eindigen), maar gisteren verloor deze grote meneer van het Franse lied het gevecht met kanker en overleed op 74-jarige leeftijd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.