Geen idee of het lichaam van ‘The Godfather Of Soul’ inmiddels begraven is, want sinds zijn dood in december 2006 was zijn gebalsemde lichaam in het huis van één van zijn dochters opgebaard. Waarom? Ach, het gebruikelijke. Onderlinge geruzie van de vele nabestaanden over zijn nalatenschap. James Brown was namelijk vier keer getrouwd en had negen kinderen. Zijn geuzennaam ‘The Hardest Working Man In Showbusiness’ blijkt dus op meerdere fronten van toepassing.

Brown was het voorbeeld voor Michael Jackson en Prince, maar de rauwe energie die Brown op het podium neerzette is nooit geëvenaard. Zijn allereerste (zelf geschreven) hit, Please Please Please (1956) ontstond nadat Brown’s idool Little Richard deze tekst op een servetje geschreven had. Pas twee jaar later zou hij met Try Me weer een miljoenenverkoop bereiken. In oktober 1962 besloot Brown vanuit zijn eigen financiën een live-show (At The Apollo) op te nemen en wist uiteindelijk de platenmaatschappij te overreden deze uit te brengen. Deze zag er geen heil in, want alle fans hadden zijn singles al gekocht en live-albums verkochten in die tijd heel slecht. Het werd een gigantisch succes en de elpee verbleef 14 maanden in de albumlijst.

De relatie met het platenlabel was echter verstoord en Brown richtte een eigen productielabel op, waardoor hij een rechtzaak op de broek kreeg en hem verboden werd platen op dit label uit te brengen. Desalniettemin had hij daarvoor nog snel drie singles op de markt gebracht, waarvan Out Of Sight een hit werd.

Out Of Sight was blues georiënteerd en gaf de richting aan van zijn nieuwe werk, dat met Papa’s Got A Brand New Bag de definitieve nationale doorbraak betekende. Bovendien bevestigde hij met het explosieve optrreden in 1964 in de film TAMI-show zijn status, waarin hij voor The Rolling Stones optrad. In interviews vertelde Keith Richards dat de keuze na Brown & The Famous Flames op te treden de grootste fout in hun carrière was, want hoe goed zo ook speelden beter dan Brown was niet mogelijk.

De beelden van de show bevestigen dit op alle fronten. Zo vlug en bewegelijk als Brown dansen is fysiek nauwelijks mogelijk. Zelfs zijn scheenbenen trillen mee en de man lijkt van elastiek. Duidelijk te zien waar Michael Jackson’s moonwalk vandaan komt. En toch nog genoeg lucht hebben om een fantastische vertolking te zingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.