Binnenkort wordt de stembus voor de Snob 2000 weer geopend en ik kijk nu al uit naar de integrale radiouitzending in december. Geen moment verveling. Natuurlijk, niet alles is van mijn gading, maar vanwege mijn brede muzieksmaak kan heel veel mij bekoren. Heel veel….maar lang niet alles. Er worden veel covers gemaakt, maar toch blijkt vaak dat deze niets toevoegen aan het origineel. Zonder op namen van liedjes in te willen gaan zijn er gelukkig altijd uitzonderingen.

Het origineel is van Bobby ‘Blue’ Bland uit 1959. Hij kreeg de bijnaam Blue vanwege zijn hit Little Boy Blue en omdat hij voornamelijk over liefdesverdriet zong. Bland was een uitstekende rhythm & blues-zanger, die later in zijn carrière ook bekend werd voor zijn aparte manier van schreeuwen: het klinkt alsof hij zijn neus ophaalt.

Sindsdien is het verschillende malen weinig imposant opnieuw opgenomen door onder andere Junior Wells, Doug Sahm, Van Morrison, Elvis Costello en Mark Lanegan. In 1998 besloot Etta James het lied onder handen te nemen en bewees dat lied een warme stem nodig heeft, want tegenwoordig wordt te vaak hard zingen en schreeuwen als de standaard verheven.  Laat ik de koe maar bij de horens vatten! Ondanks dat ik een liefhebber van de muziek van Joe Bonamassa ben kan de cover I’ll Take Care Of You geen warme gevoelens bij mij oproepen. Dat heeft grotendeels met de stem en timbre van Beth Hart te maken. Te hard, te schel en soms lijkt het wel of er een schaap achter de microfoon staat. Sorry fans. Het feit dat het een slepend blues-nummer wordt en de gitaarsolo van Bonamassa redden het nummer.

https://www.youtube.com/watch?v=FDmfoT9Rrhw

Maar soms gaan artiesten volledig van het pad af. In 2011 ‘pimped’ Jamie XX de cover-uitvoering van Gil Scott-Heron en maakt er een nietszeggend dansplaatje van. En deze uitvoering is dan weer de basis voor de hit van Drake (met Rihanna): Take Care. Het wordt internationaal een stevige hit, maar ik heb met gepaste schaamte naar deze uitvoering geluisterd. En op zulke momenten merk je ook weer dat wikipedia door welwillende amateurs wordt bijgehouden, want op de pagina van Drake hebben ze nog nooit van Bobby Bland gehoord en wordt Gil Scott-Heron min of meer als de originele uitvoering genoemd. Hoe dan ook, mijn persoonlijke mening is dat Take Care een overbodige cover is.

Nee, de allermooiste en beste cover is van Mick Hucknall (Simply Red). In 2008 maakt hij een album met uitsluitend liedjes van Bobby ‘Blue’ Bland. De liefde voor zijn muziek spat er van af. Zijn stem past er perfect bij en zijn ingetogen wijze van zingen staat volledig in dienst van de uitvoering en de tekst.

I know you’ve been hurt
By someone else
I can tell by the way
You carry yourself
But if you’ll let me
Here’s what I’ll do
I’ll take care of you

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.