So let us not be blind to our differences, but let us also direct attention to our common interests and the means by which those differences can be resolved. And if we cannot end now our differences, at least we can help make the world safe for diversity. For in the final analysis, our most basic common link is that we all inhabit this small planet. We all breathe the same air. We all cherish our children’s futures. And we are all mortal.

There is no single, simple key to this peace; no grand or magic formula to be adopted by one or two powers. Genuine peace must be the product of many nations, the sum of many acts. It must be dynamic, not static, changing to meet the challenge of each new generation. For peace is a process — a way of solving problems…

Mooie woorden en een terechte toespraak van John F. Kennedy uit 1963, uitgesproken op de campus van de universiteit in Washington, D.C. Hij sprak met de ervaring van de Cuba crisis vers in het geheugen. Een oproep tot vermindering van (atoom)wapens, maar helaas is zijn droom geen realiteit geworden ondanks een verdrag tegen de verspreiding van kernwapens. India, Israël, Iran, Pakistan en natuurlijk Noord-Korea hebben het verdrag niet ondertekend.

Bovendien lijken de religieuze en culturele verschillen steeds zwaarder te wegen en krijgt het onbegrip langzaam de overhand. Ken het verleden om het heden te begrijpen, want door sociale onvrede enerzijds en eigenzinnigheid van de politici anderzijds wordt de voedingsbodem voor racisme en fascisme steeds rijker. We denken dat we verstandiger dan 75 jaar geleden zijn, maar tegelijkertijd biedt de moderne technologie een warboel van nep en non-nieuws. Nieuws dat op een verkeerde dag de vlam in de pan kan laten slaan. Vandaag de dag lijkt het wel of we aan de vooravond van een oorlog staan. Religie tegen religie, culturen tegen culturen, zinloos geweld en verwaande regeringsleiders onderling; er hoeft maar één gek op de knop te drukken.

Vandaag – 22 november; de sterfdag van JFK – released AlascA hun nieuwe single, Plea For Peace. Een tekstueel krachtig lied dat terug grijpt op de toespraak van Kennedy en een reactie is op de onbegrijpelijke voortdurende agressie overal ter wereld. Een terechte poging nieuw leven in de relevante woorden van JFK te blazen.

Begin volgend jaar komt AlascA met een nieuw album, die afwijkt van hun vorige twee fantastische albums met hun voeten stevig in de folkrock. Er is gekozen voor een aanpassing van hun geluid; sixties meets the nineties. Plea For Peace is de voorbode en hopelijk ook van de overwinning van het gezonde verstand.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.